Podnikněte výlet za magií. Kam za kouzelnickými triky, optickými klamy nebo historií kouzel

Podnikněte výlet za magií. Kam za kouzelnickými triky, optickými klamy nebo historií kouzel 

Kouzla, čáry, magie… I když všichni víme, že jsou to jen triky, přesto se rádi necháme oklamat. Nebo spíš okouzlit a očarovat. Míst, kde se můžete seznámit s kouzelníky úplně zblízka, není v republice mnoho, ale pár jsme jich pro vás objevili.

Divadlo kouzel Pavla Kožíška

V Líbeznicích nedaleko Prahy najdete naprosto originální divadlo. Kouzelnická představení jsou samozřejmě určena převážně rodinám s dětmi a děti se během nich dokonce i učí kouzlit přímo na jevišti. Těšit se můžete třeba na skluzavku času, čtení myšlenek, průchod obřím ventilátorem nebo vystřelení člověka z děla. A když budete mít štěstí a kouzelník vás vybere, budete i levitovat.

Malé děti se nemusí bát, že na jeviště neuvidí, protože právě kvůli nim je zkosené tak, aby měly i ty nejmenší dobrý výhled.

V přízemí divadla se nachází Zrcadlový labyrint se sálem smíchu, antigravitační místností, levitujícím stolkem a dalšími optickými klamy.

Muzeum fantastických iluzí

Zcela nové muzeum vzniklo v loňském roce přímo v centru Prahy a pokud se do něj vypravíte, nezapomeňte si předem dobít mobil nebo přibalte fotoaparát, protože budete fotit, fotit a fotit. Známým se pak můžete pochlubit fotografií své hlavy na prostřeném stole či snímkem, na kterém odpočíváte přilepeni na strop místnosti. Interaktivních exponátů tu potkáte víc než stovku a stanete se přímou součástí všech těch fascinujících optických klamů a trikových obrazů.

Foto: Pixabay

Pardubický klub kouzel a magie

V Pardubicích najdete magické místo, které je zároveň muzeem, divadlem a kouzelnickým klubem.  Při prohlídce muzea nahlédnete do historie kouzelnictví od roku 1820 až po současnost, prohlédnete si expozici kouzelnických pomůcek a rekvizit. Zajímavá je také sbírka starých plakátů, programů a fotografií z vystoupení. A nejde jen o české kouzelníky, seznámíte se i s těmi, kteří v minulosti působili v Rakousku, v Německu, v Maďarsku, v Holandsku či v Americe.

V divadle se každý víkend odehrává představení, na které jsou zváni kouzelníci, iluzionisté a mágové z celé republiky. Díky tomu uvidíte zblízka nejen triky s kartami, balónky a dalšími rekvizitami, ale i mikromagii, komedii či retro vystoupení – záleží jen na vás, čemu dáváte přednost.

Klub kouzel nabízí svým členům obsáhlou knihovnu, cvičebnu (to je místnost s jevištěm, kde se budoucí kouzelníci učí předvádět své umění na veřejnosti nejprve pro užší publikum, např. pro ostatní členy klubu či pro svou rodinu a přátele) a také kroužek pro děti. Klub do svých řad přijímá všechny, které baví kouzlení, bez ohledu na věk. Členové klubu pak společně jezdí na kouzelnické festivaly, soutěže a semináře.

Muzeum magie

Expozice jaroměřského muzea vám hned v úvodu položí otázku: Proč, kde a jak vznikla kouzla, čáry, nadpřirozeno a magie? Těžko nalézt úplnou odpověď, ale muzeum se o to i tak pokouší.

První část muzea vás zavede do prehistorie a seznámí s různými magickými obřady a rituály, kterými si naši předkové chtěli naklonit přírodní síly na svoji stranu. A tak prováděli různé obřady, přinášeli oběti, využívali přírodní drogy. Objevili se čarodějové, hadači a medicinmani, později ve středověku pak alchymisté

Druhá část muzea mapuje historii kouzelníků, která se píše už od 13. století.  Kouzelníci v maringotkách objížděli města i vesnice a svými triky bavili publikum. Poslední část pak patří současnosti, světově proslulým mágům a moderním kouzelnickým show. V areálu muzea najdete i zastřešenou pergolu s posezením a jevištěm, kde se pravidelně konají kouzelnické pořady.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!