Romantické filmy s nejkrásnější hudbou, které pohladí na duši

Romantické filmy s nejkrásnější hudbou, které pohladí na duši   

Svátek zamilovaných se blíží. Ať už se rozhodnete jej strávit ve dvou u filmu, na romantickém výletě, večeří při svíčkách nebo vyrazíte za kulturou, možností je spousta. Pražské Karolinum si na 14. února připravilo zajímavý program. Na koncertu FILMharmonie zazní melodie z romantických filmů. Připomeňme si některé z nich, jejichž melodie a soudtracky dodnes nezestárly.

Láska Nebeská (2003) 

Absolutní filmová klasika, která nesmí (nejen) o Vánocích chybět, je přehlídkou bravurních herců. Kdybychom je všechny chtěli vyjmenovat, budeme tady dlouho. Aktéry smutných či veselých romantických příběhu byli např. Hugh Grant, Liam Neeson, Bill Nighy, Colin Firth, Keira Knightley, Alan Rickman či Emma Thompson. 

To však není jediná silná stránka snímku. Craig Armstrong se postaral o vynikající hudbu, která krásně doplňuje jednotlivé zamilované historky. 

La La Land (2016) 

V roce 2017 tento snímek ovládl Oscary, když ze 14 nominací proměnil šest, a to včetně hudby, o kterou se postaral Justin Hurwitz. Zlatou soškou byla oceněna také úžasná ústřední píseň City Of Stars. Rovněž obsazení Ryana Goslinga a Emmy Stone do hlavních rolí bylo skvělým krokem.

Moderní pojetí hollywoodského milostného románu si získalo srdce nejednoho diváka. Taneční čísla doprovázená nádhernou hudbou v příběhu o lásce, velkých ambicích a trpkém zklamání.  

Pretty Woman (1990) 

Romantická komedie s Richardem Geerem a Julií Roberts je absolutní klasika, která neomrzí ani po desátém zhlédnutí. Ve filmu sice zazní píseň skupiny Roxette -  It Must Have Been Love, ale o hudbu se postaral James Newton Howard, velké jméno mezi filmovými skladateli. Složil hudbu k řadě romantických filmů a soundtrack k Pretty Woman s názvem He Sleeps jen dokazuje jeho kvality. 

Lásky čas (2003)

Romantický fantasy příběh o Timovi, jenž se od otce dozví, že mužští členové jejich rodu mohou cestovat v čase a vracet se do okamžiků, které sami prožili. Tim se rozhodne svůj dar využít k tomu, aby sbalil holku. Když potká Mary (Rachel McAdams), jejich vztah je dokonalý, protože vše nedokonalé se mu daří smazat. S tím však mizí i hezké vzpomínky... 

Nick Laird-Clowes k filmu složil krásnou hudbu, a kromě silného příběhu přináší Lásky čas i řadu důležitých poselství a přinutí vás o mnohém přemýšlet.  

Titanic (1997) 

Jedenáctinásobný Oscarový příběh posbíral zlatou sošku prakticky ve všech kategoriích včetně titulní písně, na které filmový skladatel James Horner spolupracoval se Celine DionHorner získal Oscara i Zlatý Glóbus za dramatickou hudbu, která se stala nesmrtelnou dodnes.

Byl to nelehký úkol, složit hudbu k tříhodinovému snímku, Hornerovi se to však podařilo bravurně a jeho hudba je emotivním podkresem k romanci, která se během několika okamžiků změnila v katastrofu a v boj o život. Za zmínku také stojí jeho melodie k filmu Statečné srdce.  

Legenda o vášni (1994) 

Romantické drama je příběhem plukovníka Ludlowa (Anthony Hopkins) a jeho třech synů Alfreda, Samuela a Tristana. Jejich život významně ovlivní Susannah, Samuelova snoubenka. Příběh nejen o válce, genocidě indiánských kmenů a problémech, se kterých se američtí zemědělci a obchodníci potýkali v meziválečném období.

Jamesi Hornerovi se i k tomuto filmu podařilo složit nadčasovou hudbu, která celý příběh podkresluje a zdůrazňuje jeho sílu.  

Amélie z Montmartru (2001) 

V hlavní roli francouzského filmu zářila herečka Audrey Tautou. Snímek situovaný do francouzské čtvrti Montmartre sleduje příběh Amelie, která najde v domě, kde bydlí, krabičku se vzpomínkami na dětství bývalého nájemníka. Rozhodne se jej najít, a přitom nachází poznání, že by mohla pomáhat napravovat okolní svět. Amélie se nakonec zamiluje do Nina, kterého uvidí u nádražního automatu, jak sbírá zahozené podobenky lidí.  

Hudbu k snímku složil francouzský skladatel Yann Tiersen, který sám požádal o to, aby se mohl na tvorbě hudby k Amélii z Montmartru podílet. Jeho soundtrack se stal jedním z nejuznávanějších, kombinace hry na klavír a akordeon zafungovala opravdu skvěle. Následující ukázka je pouze v piano verzi:

Pokud máte filmové melodie rádi, tak si poslechněte náš premiérový Proudcast, ve kterém o nich mluvíme s šéfem FILMharmonie Matějem Lehárem. Pořad najdete na našem facebooku nebo službách Spotify, Apple Podcast a Google Podcast.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!