Státní opera v novém. Scéna letos uvede Spící krasavici, Mistry pěvce norimberské i Fidelia

Státní opera v novém. Scéna letos uvede Spící krasavici, Mistry pěvce norimberské i Fidelia 

Po tříleté rekonstrukci se v neděli večer slavnostně obnovil provoz Státní opery v Praze. Stalo se tak přesně 132 let od jejího prvního otevření. Scéna v letošním roce chystá několik premiér, mezi nimi opery Král Roger Karola Szymanowského či baletu Spící krasavice Petra Iljiče Čajkovského, nebo obnovenou premiéru inscenace Fidelio.

Za tónů ouvertury Mistrů pěvců norimberských Richarda Wagnera se 5. ledna po dlouhodobé renovaci otevřela Státní opera v Praze. „Smyslem rekonstrukce bylo vrácení Státní opery do původního stavu. Návštěvníci v hledišti by tak měli mít pocit, že se vrátili do časů habsburské monarchie do roku 1888. Ovšem zároveň bude technická část divadla tou nejmodernější,“ nechal se slyšet ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Státní opera Praha během rekonstrukce získala nové jevištní technologie včetně unikátní točny. Rekonstrukcí prošlo i veškeré zázemí umělců. V interiérech mohou návštěvníci nyní obdivovat restaurované nástěnné malby Eduarda Veitha na stropě auditoria, vzácné fresky či zcela novou oponu podle návrhu původní, na níž pracoval tým pod vedením uměleckého ředitele sekce výroby Národního divadla Martina Černého ve spolupráci se studenty katedry scénografie DAMU.

Lustr ve Státní opeře. Foto: Tomáš Brabec

Slavnostní večer Státní opera v proměnách času (1888–2018) reflektoval důležité milníky historie scény, režie se ujala Alice Nellis. Během ceremoniálu se představili významní sólisté Opery ND a SO a další hosté například Pavel Černoch, Eva Urbanová, Kateřina Kněžíková či slovenský basista Peter Mikuláš. Diváci také měli možnost vidět mladou norskou sopranistku Lise Davidsen, která v listopadu 2019 debutovala v Metropolitní opeře v Pikové dámě v roli Lisy. Árie právě z této opery zazněly během večera, jehož záznam si můžete pustit zde

Premiéry i obnovená představení

První premiérou scény bude 3. dubna opera opery Král Roger Karola Szymanowského, jež vypráví příběh panovníka, který na cestě za poznáním čelí vnitřnímu boji mezi rozumem, pořádkem či křesťanstvím a instinktem, chaosem či hedonistickým životním stylem.

Z baletních titulů se zájemci mohou těšit na uvedení Spící krasavice Petra Iljiče Čajkovského, která si odbyde premiéru 21. května. Následovat bude premiéra opery Mistři pěvci norimberští skladatele Richarda Wagnera, která zahájila provoz tehdejšího Nového německého divadla 5. ledna 1888.

Restaurátorské práce ve Státní opeře. Foto: Petr Neubert

Z původního repertoáru se na jeviště vrátí inscenace Fidelio, Madama Butterfly, Bohéma, La traviata či Tosca.Současná dramaturgie Státní opery musí čerpat ze své historie. Již od svého založení hrála významnou roli v evropském operním životě, absorbuje, ale také vytváří nejdůležitější umělecké impulzy té doby, vždy v dialogu s jinými evropskými operními domy, kde hostuje mnoho předních světových umělců té doby,“ uvedl umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Per Boye Hansen.

budoucnu by se diváci Státní opery měli dočkat romantických oper 19. století od čelních představitelů Verdiho, Wagnera a Pucciniho, ale také novějších děl první poloviny minulého století od skladatelů jako Richarda Strausse a jeho vrstevníků. Repertoár by měl časem zahrnovat také moderní i současné opery.

Nová opona Státní opery. Foto: Petr Neubert

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!