Sedmnáctým to nekončí. Oslavy k příležitosti výročí 17. listopadu v Brně

Sedmnáctým to nekončí. Oslavy k příležitosti výročí 17. listopadu v Brně 

30. výročí sametové revoluce si moravská metropole připomene hned na několika místech, a to nikoli pouze v neděli.

Nezapomeňme - 30 let

Brněnští si už mohli prohlédnout multimediální instalaci na ulici Kobližné a na Malinovského náměstí. Osobní příběhy o začlenění občanů jiných kultur či národností mezi Čechy za období komunistického režimu jsou voleny citlivě a podány zajímavou formou - na Malinovského náměstí se kolemjdoucí nakloní ke kukátku a stráví sami uprostřed davu několik okamžiků s lidmi rumunského, polského, vietnamského či romského původu. Jejich příběhy prosvítá nejen každodenní život minulého režimu bez příkras či hanobení, ale zároveň volá po zamyšlení o současných poměrech.

Barevný samet

Už 15.11. si studenti Fakulty architektury VUT připomenou průběh revolučních událostí a seznámí návštěvníky s tím, co se skrývá za příběhem pestrobarevného plotu na Poříčí.
V 16. hodin pak zúčastnění vdechnou tomuto místu nový život a natřou plot v předzahrádce fakulty opět barvami, kterými se zaskvěl právě během převratných listopadových dní. 

Kino pravdy a lásky

17. listopady symbolicky vyvrcholí cyklus filmů Kino pravdy a lásky, který si pro návštěvníky připravilo Univerzitní kino Scala a který bylo možné v Brně navštívit od 30. září. Unikátní dokumenty, které divákovi citlivě připomínají, jak se před revolucí žilo, připomínají výrazné osobnosti českého undergroundu nebo mapují průběh studentských stávek jsou navíc doplněny zajímavými besedami s tvůrci či aktéry událostí tohoto období.

Sametová bohoslužba

17.11. proběhne v katedrále sv. Petra a Pavla pontifikální bohoslužba, které bude předsedat brněnský diecézní biskup Vojtěch Cikrle. V 18:00 se pak návštěvníkům katedrály představí Filharmonie Brno. Zároveň tu byla připravena výstava Třicet let svobody v brněnských křesťanských dílech

Brněnský sedmnáctý

Studentské organizace brněnských univerzit společně vytvořily při příležitosti oslav dne a podvečera sametové revoluce bohatý kulturní program plný vzpomínkových projevů, diskuzí a hudebních představení, a to hned na několika místech.
Na Náměstí Svobody - Stage Svoboďák - uvidíme například kněze Marka Váchu, profesora Jiřího Voráče nebo si poslechneme projevy rektorů univerzit. Večer se bude slavit společně s kapelami Good Times Only, Vees, Cold Cold Nights nebo Circus Brothers. Náměstí Svobody bude po celou dobu rozděleno na tématické zóny, např. zóna neziskových organizací, stánky univerzit nebo zóna s občerstvením.
Po 18. hodině se pak právě odtud vydá lampionový průvod, který povede návštěvníky tudy, kudy před třiceti lety Brnem kráčela revoluce. Program bude ukončen na Kraví hoře. 

Ti z malých i velkých dobrodruhů, kteří lampionem neoplývají, si budou moci vyrobit vlastní svítidlo na cestu v dílně, kterou pořádá knihovna Jiřího Mahena. Hrad Špilberk stane v rámci oslav poprvé nasvícen v národních barvách. Moravská metropole se tímto zařadila mezi ostatní evropská města, která si připomínají pád totality v rámci kampaně Díky, že můžem.

V Alfa pasáži návštěvníci potkají kapely MIMO, Billow i pravý moravský cimbál, program zpestří slam poetry Čecháčci a Čoboláčci.
Dům pánů z Lipé bude po celou dobu probíhajících oslav otevřen a poslouží nejen jako přístřeší v případě nevlídného počasí. Uvnitř historické budovy na náměstí budou ke shlédnutí další filmy a dokumenty vztahující se k revolučnímu dění roku 1989.
V domě U rudého vola proběhne debata Veterinární a farmaceutické fakulty a i zde, podobně jako v Praze, zazní čtení disidentských textů. K večernímu dovádění zve multižánrová tančírna.

Sedmnáctým listopadem ovšem v Brně nekončíme.
Brněnské hudební kluby se do oslav zapojí 20. listopadu. Pro návštěvníky si hudební scéna připravila Velvet club revolution. A protože Brno hudbu rádo, je z čeho vybírat. V klubu Metro se představí Berenika Kohoutová a Dan Vertigo, Fléda se ponoří do experimentální a důmyslné rapové meditace s WWW. V programu Kabinetu Múz najdeme Midi Lidi a melancholické Kalle. Kdo propásne divokou balkánskou smršť s Circus brothers na Náměstí Svobody 17.11., jistě si nenechá ujít druhou šanci v klubu Eleven. Do akce se zapojí i Stará Pekárna s brněnskou stálicí alternativního rocku - kapelou Dunaj.

O víkendu si připomeneme pád režimu, který po jednačtyřiceti letech bránil svobodě v naší zemi vzkvétat. Svoboda, jako všechno živé a přirozené, se musí opečovávat, aby ze semínka vyrostl košatý strom, vyžaduje péči a vytrvalost, aby nakonec plodil ovoce tak sladké, jaké se nedá koupit ani vystát v sebedelší frontě. Připomeňme si proto společně skrze hudbu, divadlo i pietní vzpomínkové akce, že žijeme v poměrech, které nemají v naší historii obdoby, a že nejsou tak docela samozřejmé.
Ať v každém z nás při listopadových oslavách něco tiše cinká, protože sedmnáctým listopadem, byť po třiceti letech, to koneckonců nekončí.

| Ester Elbová Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!