Kulturní podzim v Pardubickém kraji: bubenický festival, výstava českých korunovačních klenotů nebo koncert Anny K.

Kulturní podzim v Pardubickém kraji: bubenický festival, výstava českých korunovačních klenotů nebo koncert Anny K. 

Podzim s sebou přinese spoustu zajímavých kulturních akcí i do Pardubického kraje. Podzimní víkendy na Veselém kopci, standup Lukáše Pavláska nebo výstava českých korunovačních klenotů, příležitostí, kam vyrazit za kulturou, bude spousta.

Bubenický festival ve Vysokém Mýtě

Bubenický festival je mezinárodní přehlídkou, která má za cíl během jednoho dne představit divákům ty nejlepší tuzemské a zahraniční bubeníky. Akce proběhne v sobotu 26. října ve dvou sálech M-klubu ve Vysokém Mýtě, na festival přijedou takové hvězdy jako Gavin Harrison, Todd Sucherman, Scott Pellegrom, George Kollias, Benny Greb  nebo Anika Nilles.

Premiéra inscenace Společenstvo vlastníků

Čtrnáct sousedů na schůzi SVJ řeší nejen katastrofální stav plynových rozvodů v domě, ale také rozpadající se střechu, absenci výtahu, prodej či neprodej vlhkých půdních prostor, prachbídnou úklidovou službu, nálety holubů, mladé rodiny přeplňující popelnice plenkami a spoustu dalších problémů. Jenže se nemohou dohodnout ani na pořadí důležitosti jednotlivých projednávaných problémů, natož pak nalézt z nich cestu ven. A přesto se najde někdo, kdo vymyslí pro neuspokojivý stav jejich domu i sousedských vztahů překvapivé řešení. Inscenace režiséra Petra Štindla má premiéru v sobotu 26. října ve Východočeském divadle Pardubice.

Připravovaná inscenace Společenstvo vlastníků © Jan Faukner

Podzimní víkendy na Veselém kopci

Skanzen Veselý kopec se nachází v malebné krajině na pomezí Železných hor a Žďárských vrchů a obsahuje téměř třicet objektů, které dohromady tvoří osadu. Zdejší expozice přinášejí svědectví o životě a práci drobných rolníků od první poloviny 19. století do poloviny 20. století. Zemědělské usedlosti doplňují nejen drobné vesnické stavby, ale i lidové technické památky na vodní pohon. Skanzen si pro návštěvníky připravil na letošní podzim zajímavý program zaměřený na tradiční zpracování lnu, který bude možné navštívit ještě na konci října.
Tkadlec Josef Fidler z Tkalcovny na Betlémě v Hlinsku, držitel titulu Nositel tradice lidového řemesla, bude od 27. do 28. října vyprávět a také předvádět, jak se z tvrdého stonku lnu získá jemné vlákno.

České korunovační klenoty na hradě Svojanov

Hrad Svojanov si pro návštěvníky na konec sezony připravil unikátní výstavu. Výletníci si zde mohou od 5. září prohlédnout české korunovační klenoty. Mistrovské repliky z dílny světoznámého šperkaře Jiřího Urbana budou na Svojanově k vidění do 3. listopadu. Výstava s názvem České korunovační klenoty na dosah je doplněná také o zajímavosti z historie tohoto pokladu. Cílem projektu je připomenout našeho nejvýznamnějšího panovníka Karla IV a období, ve kterém žil a panoval.

Koláže Martina Doška

Martin Došek je známý pardubický grafik a webdesignér, který zaplavuje sociální sítě přátel svými kolážemi, neustále překvapivými a invenčními. Po kratší odmlce bude 1. listopadu uvedena jeho nová výstava v pardubickém Art space Nov, která podrobně přestaví sestříhaný a metamorfovaný svět papírových kouzel umělce, který pokaždé znovu dokazuje, že i naprosto nejtradičnější surrealistická koláž ještě stále nevyčerpala pramen.

Martin Došek je grafik a webdisagnér © web Dartina Doška

Anna K. ve Vysokém Mýtě

Oblíbená zpěvačka Anna K. vyráží na své předvánoční akustické turné, v rámci kterého zavítá i do Vysokého Mýta, kde vystoupí 15. listopadu o půl osmé večer v Šemberově divadle. Její koncert bude kromě šestičlenné kapely obohacen také o dětský pěvecký sbor. Aby byl koncertní program co nejrozmanitější, nechala zpěvačka polovinu písní přearanžovat americkým producentem Stevem Walshem. Druhou polovinu repertoáru nakonec předělala Anna K. na zkouškách společně se svou koncertní kapelou.

Lukáš Pavlásek v České Třebové

Lukáš Pavlásek předvede ve středu 20. listopadu svoji one man show v Kulturním centru České Třebové. Vystoupení s podtitulem Češi, alkohol a Rock and roll je klasickou standup comedy, jen komik a mikrofon. Diváci se dozví, který národ je nejlepší na světě, proč pití prospívá naší civilizaci, co pít, když chcete, aby se vám narodil Václav Klaus, sestaví si nekompromisní punkovou kapelu nebo si společně s vystupujícím rozeberou některé lidové písně. Lukáš Pavlásek patří mezi průkopníky a nejvýraznější tváře české standup comedy, natočil desítky výstupů do pořadů Na stojáka a Comedy club a absolvoval stovky vystoupení. Jeho celovečerní speciál je esencí toho nejlepšího z jeho tvorby.

Fotograzie: Jan Faukner

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!