Nové rozhledny na Moravě: kde je najdete a jak vypadají?

Nové rozhledny na Moravě: kde je najdete a jak vypadají? 

Říjen je každoročně vyhlašován jako měsíc věží a rozhleden. Rozhlédli jsme se proto po celé Moravě a našli pro vás ty nejnovější, tj. veřejnosti slavnostně zpřístupněné v uplynulých dvou letech. Velká většina z nich je navíc otevřena celoročně a zdarma, takže vám nic nebrání se za jejich výhledy v nejbližší době vypravit.

Olomoucký kraj

Rozhledna Kopaninka

Rozhledna Kopaninka v Repechách byla slavnostně otevřena 8. listopadu 2018. Postavena je ze smrkových kmenů s kovovým točitým schodištěm, celková výška dosahuje 22 metrů. Po vystoupání 83 schodů na její vyhlídkovou plošinu budete odměněni výhledem na Hanou, Jeseníky, Beskydy, Hostýnské vrchy, Javorníky či Bílé Karpaty. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

Rozhledna Kopaninka. Foto: Petra Houbanová, CC BY-SA 4.0

Rozhledna Na Štvanici

Na podzim roku 2018 otevřené rozhledně Na Štvanici se přezdívá Stříbrná Twiggy. Jedná se totiž o elegantní dřevěnou válcovitou stavbu s výškou 31 metrů s proskleným vyhlídkovým ochozem. K zemi je stavba ukotvena ocelovými lany. V sousedství rozhledny najdete i kryté bezbariérové odpočívadlo, v zimě si kousek od ní můžete dokonce i zalyžovat ve skiareálu Králičák. Přístupná je celoročně a zdarma.

Rozhledna Na Štvanici. Foto: archiv obce Stříbrnice

Jihomoravský kraj

Stezka nad vinohrady

Stezka nad vinohrady je unikátní bezbariérová rozhledna bez jediného schodu slavnostně zpřístupněná veřejnosti na konci října 2018. Má tvar spirály o délce 65 metrů, která se na 19 ocelových pilířích zvolna zvedá do výšky 7,6 metru. Její prosklený konec (ale nejen ten) poskytuje výhled na Pavlovské vrchy, Lednicko-valtický areál, Malé Karpaty, Bílé Karpaty, Chřiby a za dobré viditelnosti i na rakouské Alpy. Stezka je volně přístupná po celý rok, najdete ji na kopci Kobylí vrch, východně od stejnojmenné obce.

Rozhledna Vyšicko

Také rozhledna Vyšicko u jihomoravských Mutěnic nabízí krásné výhledy na okolní vinice a při dobré viditelnosti z ní můžete dohlédnout až na hřebeny Chřibů, Pálavu, Bílé Karpaty, Babí lom u Strážovic či hrad Buchlov. Svým trojúhelníkovým půdorysem připomíná triangulační věž, která zde dříve stávala a díky tomu je někdy přezdívána i Tringl. Rozhledna je celoročně volně přístupná, slavnostně otevřena byla na konci dubna 2018.  

Moravskoslezský kraj

Rozhledna Šibenice

12 metrů vysoká železobetonová rozhledna, postavená na nejvyšším místě obce Štěbořice byla pro veřejnost otevřena na konci června 2019. Svým vzhledem připomíná podobu velkých prvorepublikových dělostřeleckých bunkrů, na jejichž památku v této oblasti byla postavena. Z vyhlídkových oken se vám otevře kruhový pohled na Opavsko, polské příhraničí, Jeseníky a při dobré viditelnosti i na Beskydy. Rozhledna je otevřena od května do září, v ostatních měsících po telefonické domluvě.

Rozhledna Šibenice. Foto: Harold, CC BY-SA 3.0

Veselská rozhledna u Oder

V roce 2019 byla zpřístupněna i 13 metrů vysoká Veselská rozhledna stojící v obci Veselí u města Odry. Její futuristický tvar a černě mořené dubové dřevo v kombinaci s ocelovými výztužemi symbolizuje strážní věž, kterou má město Odry ve znaku. Z vrcholu celoročně volně přístupné vyhlídkové věže se vám naskytne pohled na vrcholky Oderských vrchů, Beskyd, Hostýnských vrchů či na Moravskou bránu. 

Veselská rozhledna. Foto: archiv města Odry

Rozhledna Slatina

Rozhlednu Slatina, která byla pro veřejnost slavnostně otevřena v únoru 2019, najdete nad stejnojmennou obcí na vršku Okrouhlík s nadmořskou výškou 467 metrů. Jedná se o celodřevěnou stavbu z opracovaných hranolů a kulatin. Rozhledna je celoročně volně přístupná a za zdolání 60 schodů vás odmění výhledy na Ostravsko, Beskydy, Oderské vrchy či Jeseníky.

Rozhledna Slatina. Foto: Jakub Kozák, CC BY-SA 4.0

Rozhledna Sosnová

25 metrů vysoká dřevěná rozhledna s krytým ochozem byla na Anenském vrchu u obce Sosnová slavnostně otevřena 7. listopadu 2018. Z jejího vyhlídkového ochozu ve výšce 22 metrů nad zemí dohlédnete směrem na severozápad až na vrchol Pradědu. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

Rozhledna Sosnová. Foto: Facebook IC Horní Benešov

Těchanovická vyhlídka

Nad obcí Staré Těchanovice byla v květnu 2018 otevřena rozhledna jménem Těchanovická vyhlídka. Jde o 12 metrů vysokou dřevěnou stavbu, na jejíž vyhlídkovou plošinu vede 39 schodů. Při dobré viditelnosti z ní dohlédnete přes přehradní nádrž Kružberk či bývalou sopku Velký Roudný až do Jeseníků. Z ptačí perspektivy si můžete prohlédnout i údolí Starých Těchanovic. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

Těchanovická vyhlídka. Foto: geocaching.com

Stezka Valaška

Ačkoliv to není klasická rozhledna, do našeho výběru rozhodně patří i Valaška – od ledna 2019 otevřená bezbariérová vyhlídková stezka v korunách stromů nedaleko beskydských Pusteven.  Stezka se pyšní délkou 710 metrů a její součástí je i 150 metrů dlouhý zavěšený lanový chodník či trampolíny. Na samotném vrcholu stezky najdete skleněný chodník (skywalk). Stezka je otevřena celoročně, vstupné 220/170 Kč.

Stezka Valaška. Foto: archiv stezky

Úvodní foto: Stezka nad vinohrady, Palickap, CC BY-SA 4.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!