Letošní ročník Bookerovy ceny má výjimečně dva vítěze. O cenu se dělí Margaret Atwood a Bernardine Evaristo

Letošní ročník Bookerovy ceny má výjimečně dva vítěze. O cenu se dělí Margaret Atwood a Bernardine Evaristo 

Prestižní literární Bookerova cena má letos výjimečně dva vítěze. Cenu získaly Kanaďanka Margaret Atwood a britská spisovatelka Bernardine Evaristo. Porota zdůvodnila vyhlášení dvou laureátů tím, že nebyla schopná shodnout se na jediném vítězi.

Devětasedmdesátiletá kanadská autorka Margaret Atwood byla oceněna za román The Testaments, který je pokračováním čtenářsky velice oblíbeného Příběhu služebnice. Stala se nejstarší autorkou, která kdy toto ocenění získala. Na Bookerovu cenu byla letos nominována po šesté, vítězkou se stala již v roce 2000 za román Slepý vrah. „Vzhledem k mému věku by bylo vlastně trapné, kdybych získala cenu sama pro sebe a tím bránila v kariéře někomu jinému. Můžete mi věřit, opravdu bych byla v rozpacích,“ řekla po ceremoniálu Atwood.

Bernardine Evaristo, spisovatelka s nigerijskými kořeny, získala cenu za román Girl, Woman, Other, v níž se proplétají příběhy dvanácti převážně ženských postav. „Jsem velice šťastná, že jsem cenu získala. Sdílím ji se skvělou autorkou. Nepřemýšlím o vítězství jako o něčem, o co se dělím. Naopak, vnímám ho jako něco neuvěřitelného, obzvlášť vezmu-li v úvahu, co pro mě tato cena během celé mé spisovatelské kariéry znamenala, zdála se být něčím nedosažitelným,“ řekla pro The Guardian Evaristo. 

Peter Florence, který je předsedou poroty, zdůvodnil netradiční udělení ceny dvěma vítězkám tím, že se komise nedokázala shodnout na jediné osobě, proto odstoupila od zažitých pravidel, kdy cenu získává jeden autor.

Gaby Woodová, literární ředitelka Nadace Bookerovy ceny, uvedla, že porota byla opakovaně upozorňována na to, že vyhlásit dva vítěze není možné, což ale vyústilo ve stávku komise. Zároveň dodala, že letošní rozhodnutí neznamená precedens.

Letos se mezi finalisty dostali také Salman Rushdie, Nigerijec Chigozie Obioma, Američanka Lucy Ellmannová a turecko-britská autorka Elif Shafaková. Cena, spojená s odměnou 50 000 liber, byla založena v roce 1969 a až do loňského roku nesla díky dlouholetému sponzorovi název Man Bookerova cena. Je určena spisovatelům z Británie, Irska a britského společenství, od roku 2014 také Američanům.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!