Festival young adult literatury Humbook se vrací do Kongresového centra v Praze. Letos vyprodal za 36 hodin

Festival young adult literatury Humbook se vrací do Kongresového centra v Praze. Letos vyprodal za 36 hodin 

Čtvrtý ročník literárního HumbookFestu opět přinese novinky žánru young adult, tedy knih určených pro čtenáře ve věku od 12 do 25 let, z odvětví sci-fi, fantasy nebo současných příběhů (contemporary). Vstupenky na festival, jenž se letos uskuteční v sobotu 5. října v pražském Kongresovém centru, zmizely během pouhých tří dnů.

Největší festival young adult literatury ve střední Evropě každoročně láká na přehlídku nové knižní produkce žánru a také besedy, autogramiády nebo workshopy se spisovateli.

Na festivalu vystoupí spisovatelé Mary E. Pearsonová, Jay Kristoff, Kateřina Šardická, Theo Addair, Pavel Renčín nebo Anna Musilová. Své knihy tu ale představí například i muzikanti Pavel Callta nebo Raego,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel pořádajícího nakladatelského domu Albatros Media Josef Žák.

HumbookFest není ale jenom o literatuře, ale také o přednáškách s motivační tematikou – tentokrát před mladým publikem promluví a své tipy na osobnostní rozvoj předá světoznámý kouč, manažer a globální stratég Jan Mühlfeit nebo třeba modelka a finalistka České Miss 2014 Veronika Kašáková, která dětství prožila v dětském domově a na podporu zdejších dětí poté založila nadační fond.

Akce pomáhá také debutujícím autorům, které oceňuje prostřednictvím soutěže HumbookStart. Letošní vítězkou je studentka bohemistiky Martina Čekalová, která v září vydala svůj první fantasy román s názvem Město duší. Na festivalu s mladou spisovatelkou proběhne beseda.

Ačkoli se na poli literatury objevil žánr pro „mladé dospělé“ už v šedesátých letech 20. století, pionýrem na českém knižním trhu se v tomto směru stalo teprve před deseti lety nakladatelství CooBoo v rámci Albatros Media, které je jediným svého druhu. Knihy řadící se do young adult se nicméně objevují také v produkci nakladatelství Fragment, CPress nebo Egmont.

Young adult literatura se od té pro dospělé podle mě odlišuje zejména svojí cílovou skupinou. Jedná se převážně o mladé lidi, kteří se velmi rádi sdružují, o svém koníčku si povídají a chtějí být součástí komunity. Nechybí jim však sebevědomí, čtení nepovažují za zábavu pro introverty, ale za něco, co je cool a co je spojuje s podobně smýšlejícími lidmi,“ tvrdí šéfredaktorka nakladatelství CooBoo Tereza Eliášová.

Foto: archiv HumbookFestu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!