Japonské kuchařské umění v sedmi ingrediencích

Japonské kuchařské umění v sedmi ingrediencích95%

Jak uvařit chutné japonské jídlo a nemuset se kvůli těžko dostupným ingrediencím a složitým postupům vydat až do daleké východní Asie? Vlastně to jde úplně jednoduše. Britský kuchař Tim Anderson dokazuje, že ingredience nejsou až tak nesehnatelné a recepty vlastně taky ne.

Sedm důležitých

Sójová omáčka, mirin, rýžový ocet, daši, saké, miso, rýže. Tolik ingrediencí provází celou knihu a vyskytují se ve většině uváděných receptů. Sedm surovin, díky kterým dokáže kdokoliv vytvořit jakýkoli tradiční japonský pokrm, jenž se nám na obrázcích zdá tak složitý. Ingredience seženete u lokálního prodejce i v obřích supermarketech nebo nejlépe online na internetu, což je asi nejspolehlivější možnost. Sám autor uvádí, že nejvíce surovin nakupuje na eBayi nebo Amazonu. 

Slavnou sedmičku doplňuje ještě tofu, pražená sezamová semínka, kocuobuši nebo sezamový olej. Pokud si troufáte zajít ještě dál, zkuste přikoupit dalších deset surovin, které Anderson ve své knize zmiňuje.

Japonifikace

Vítěz britského Masterchefa v knize začíná základními omáčkami a marinádami. Ty jsou základním stavebním kamenem každého japonského jídla. „Japonizují“ jej. Postupně přechází k svačinkám a hlavním nejoblíbenějším jídlům jako je gyoza, tempura, suši, ramen či yakitori. U každého receptu je uvedena obtížnost a náročnost přípravy a doplňují je minimalistické a vkusné fotografie.

Kniha obsahuje také nápady na dezerty, které jsou v Japonsku neméně oblíbené a jsou součástí odpoledního čaje nebo se podávají v podobě lehké svačiny. Ať už se jedná o piškotový chlebíček se šlehačkou, mača mascarpone kalíšky či sladké lívancové sendviče s fazolkami azuki. Anderson zmiňuje také typické japonské nápoje, zejména saké.

Ačkoli se zdá velmi obtížné až skoro nemožné vařit, smažit a péct jako japonští mistři, opak je pravdou a Tim Anderson to dokazuje ve své kuchařce Japonská kuchyně. Jeho kniha je originálně zpracovaná a povzbuzuje vyzkoušet každý jednotlivý recept. 

Foto: archv Euromedia Group

Názor informuji.cz: 95%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!