Milý příběh o Jožkovi a jeho včelkách medonosných

Milý příběh o Jožkovi a jeho včelkách medonosných95%

Kniha nazvaná Včelár Jožko vypráví příběh o včelách, přátelství a radování se z každodenních maličkostí. Sama autorka osobně děj doprovází krásnými barevnými ilustracemi, které zaujmou nejen dětské čtenáře.

Jožko žije zcela sám osamocen na daleké pláni, oproštěn od jakéhokoli živého tvora a od jakéhokoli náznaku civilizace. Cítí se opuštěný a smutek ze samoty se pro něj stává nesnesitelným, vnímá prázdnotu kolem sebe a trpí. Rozhodne se odejít a najít si nový domov. Domov, kde pocítí lásku a radost.  

Kde jsou včely, tam je život

Nicméně následující ráno nečekaně objeví na své zahradě roj včel. Ubohé včelky, které se po cestě zatoulaly a ztratily, si na Jožkově zahradě vyhledají nový domov. Usadí se zde a nyní ne už tak zcela osamocenému Jožkovi dělají společnost. Postupem času do Jožkova života dostává čím dál více živočichů a rozrůstá se jejich rodina. Z nekonečné samoty nachází nová přátelství, kromě včeliček se u jeho domu scházejí i další živočichové. Už nikdy nebude sám. Ve svém novém životě nalézá dlouho postrádající uspokojení, blaženost a poznává nová kamarádství, která ho již neopustí. Cítí se najednou milovaný a pociťuje upřímnou euforii z toho, že již nikdy nebude znovu sám. Díky včelkám se naučil dělat med i medovinu, zjistil, jak o včely správně pečovat a raduje se z jejich upřímného přátelství.

Autorka příběhu Včelár Jožko vytvořila sympatický příběh o Jožkovi, jenž nalezne opět štěstí a radost ze života v momentě, kdy se mu na jeho zahradě zabydlí hejno včel. Kniha je psaná ve slovenštině a doporučená především pro děti, nicméně i dospělý čtenář najde dozajista zalíbení. Čechová ztvárňuje jednoduché minimalistické tvary a objekty, a i přesto kresby působí líbivě a odlišně. Text doprovázen ilustracemi skýtá poučení, že pokud chce člověk něco změnit či něčeho dosáhnout, musí v prvé řadě začít u sebe. Autorské ilustrace jsou ozdobou příběhu a do detailů vykreslený děj potěší a zároveň přidává knize hodnotu.

Čechová je sama milovnicí včel. Již její dědeček se včelařství věnoval a ona jde v jeho stopách. Tuto knihu napsala jako poctu právě jemu. Chov včel se v rodině Čechových dědí z generace na generaci. Kniha na konci dokládá návod, jak se starat o včely a vyrobit si vlastní domácí med či medovinu.

Názor informuji.cz: 95%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!