České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Točníku

České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Točníku 

Letošní festival České hrady.CZ startuje již tento pátek 12. 7. pod hradem Točník. Dva dny nabité muzikou můžete strávit s kapelami jako jsou Mydy Rabycad, Rybičky 48, Jelen, Arakain s Lucií Bílou, Sto zvířat či Kryštof. Co vybrat z bohatého hudebního programu necháme na vás. Rádi ale poradíme, kam se vydat za nejlepšími výletními cíli v okolí.

Hrad Točník

Nevystoupat na hrad Točník, když pod ním budete trávit dva dny, by byla opravdu velká škoda. Na vrcholu vás přivítají nejenom medvědi Agáta a Martin, ale i hradní zdi ze 14. století a nádherný kruhový výhled do okolí. Vstupenka na hrad Točník je navíc zahrnuta již v ceně sobotního vstupu na festival. Vybrat si můžete mezi samostatnou volnou prohlídkou, nebo prohlídkou s průvodcem, která se v červenci a srpnu koná každou celou hodinu od úterý do neděle od 10:00 do 17:00 hodin.

Hrad Žebrák

Hned pod Točníkem najdete jeho staršího předchůdce – zříceninu hradu Žebrák ze 13. století. Do dnešních dnů se z něj dochovala především okrouhlá hradní věž, z jejíž vyhlídky se vám opět otevřou pěkné pohledy do okolí i na sousední Točník. O prázdninách je otevřeno od úterý do neděle, vždy od 9:00 do 18:00 hodin, hrad nabízí pouze samostatné prohlídky bez průvodce. Vstupné 80/60 Kč. Co byste rozhodně neměli minout ve stejnojmenném městečku se podívejte zde.

Hrad Žebrák. Foto: archiv NPÚ

Zámek Hořovice

Nedaleký barokní zámek Hořovice byl vystavěn na konci 17. století jako nové sídlo hrabat z Vrbna a Bruntálu. Prohlédnout si můžete reprezentační prostory i soukromá apartmá, máte-li s sebou děti, vezměte je na výstavu her a hraček malých aristokratů nebo na mimořádné letní dětské interaktivní prohlídky na téma Návštěva u princezny Verunky. Otevřeno je od úterý do neděle od 10:00 do 17:00 hodin, vstupné je dle prohlídkového okruhu 120/80/20 Kč. 

Podívat se nezapomeňte ani na Sluneční bránu v zámeckém parku se sochařskou výzdobou z dílny Matyáše Bernarda Brauna. A když už tam budete, vydejte se i na Cestu za pokladem. V sousedním Starém zámku dnes najdete galerii a Muzeum Hořovicka, v okolí se podívejte třeba i na hořovickou radnici či zajímavý kostel Nejsvětější Trojice s loretou.

Aquapark Hořovice

Co by to bylo za léto bez koupání. Nedaleko hořovického zámku najdete místní aquapark s 25 metrovým bazénem, tobogánem, menším bazénem s masážními lůžky a chrliči vody i bazén pro děti s umělou skálou. V případě špatného počasí je otevřen vnitřní 25 metrový plavecký bazén a dětský bazén s rozměry 9 x 13 metrů. Otevírací doba aquaparku v červenci a srpnu je za příznivého počasí 10:00 - 19:00 hodin, vstupné činí 90/50 Kč.

Aquapark Hořovice. Foto: archiv aquaparku

Rozhledna Třenická hora

Na úpatí Třenické hory, zhruba v půli cesty mezi Žebrákem a Zbirohem, najdete 30 metrů vysokou rozhlednu Třenická hora. Vybudována byla v roce 2007 jako telekomunikační věž, její vyhlídková plošina se nachází ve výšce 20 metrů. Rozhledna je volně přístupná po celý rok.

Zámek Zbiroh

Zámek Zbiroh nabízí svým návštěvníkům celoročně otevřený zámecký prohlídkový okruh, který vás provede nejen historií zámku od dob jeho vzniku na sklonku 12. století až po novodobé dějiny, ale seznámí vás i s minulostí rytířů templářského řádu a ateliérem Alfonse Muchy, který zde pobýval v letech 1912-1928 a kompletně zde vytvořil svou slavnou Slovanskou epopej.

Zámek Zbiroh. Foto: Marek Vidtman, CC BY-SA 4.0

Zámek se pyšní několika nej: navštívit můžete nejstarší samostatně stojící hlásnou věž na našem území, nejhlubší studnu v Evropě a jednu z nejstarších hradních kaplí u nás. Otevřeno je každý den od 10:00 do 17:00 hodin, vstupné podle prohlídkového okruhu 250/180 Kč.

V letní sezóně je možné navštívit i převážně exteriérový hradní okruh, v areálu nechybí ani zámecká krčma či lanové centrum. Co vše můžete v okolí zámku vidět najdete zde.

Úvodní foto: Hrad Točník, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrad Točník nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!