Začíná festival Prague Proms. Nabídne Ramóna Vargase, gospel, Ivana Mládka i Beatles

Začíná festival Prague Proms. Nabídne Ramóna Vargase, gospel, Ivana Mládka i Beatles 

V pátek 21. června začne v Praze a v Kutné Hoře 15. ročník festivalu klasické, filmové a jazzové hudby Prague Proms. Jeho program letos zahrnuje koncert světově proslulého tenoristy Ramóna Vargase, gospelového sboru The Jeremy Winston Chorale, Banjo Bandu Ivana Mládka, hollywoodskou noc plnou filmové hudby i Beatles.

Letošní ročník festivalu Prague Proms nabídne od 21. června do 16. července v Praze a v Kutné Hoře pestrý program. Festival v pátek zahájí gospelový sbor The Jeremy Winston Chorale s Českým národním symfonickým orchestrem ve Smetanově síni.

Hned po víkendu pak v Divadle Hybernia vystoupí Banjo Band Ivana Mládka. Skupina předvede písně jak z oblasti neworleanského jazzu, tak i Mládkovy tradiční a oblíbené skladby jako Jožin z Bažin, Linda nebo Prachovské skály.

Klasičtější jazzový zážitek zajistí na letošním ročníku Prague Proms bigband Thomase Gansche. Jeho premiéru doplní i první pražská vystoupení newyorských Hot Sardines a The Loop Jazz Orchestra.

S vážnou hudbou vystoupí mexický tenorista Ramón Vargas, jenž spolu se slovenskou sopranistkou Lenkou Máčikovou a Marcellem Rotou potěší zejména milovníky opery. Pro ty, co preferují romantické melodie, organizátoři festivalu připravili na 3. července ve Smetanově síni koncert Čajkovského hudby v podání ČNSO pod taktovkou Ilyi Mashkeviche.

Nebyl by to festival Prague Proms bez Hollywooské noci,“ láká na akci ředitel festivalu Jan Hasenöhrl i diváky, kteří nad klasikou a jazzem preferují filmovou hudbu. Letošními sólisty pod taktovkou Carla Davise budou David Kraus nebo Ondřej Izdný. Na koncertu zazní skladby z filmů Casino Royale, Jurský park, Forrest Gump, Tři billboardy kousek za Ebbingem, Hvězdné války a jiných.

Carl Davis také připravil koncert písní Beatles a jejich sólových členů po rozpadu kapely. Beatles a jejich svět představí v neděli 23. června kvartet sólistů s Terezou Maškovou a Evou Burešovou, ale také zahraničními Jeremym Winstonem a Merkellem Williamsem.

V úterý 9. července festival láká také na multižánrový Epoque Quartet do pražského Mercedes Fora. Formace, která letos slaví 20 let existence. Předvedou skladby třeba od Pata Methenyho nebo Chicka Corey.

Foto: archiv Prague Proms  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!