Struny podzimu rozezní Laura Mvula i De La Soul

Struny podzimu rozezní Laura Mvula i De La Soul 

V průběhu jednoho měsíce do Prahy zavítá hned několik velkých jmen současné hudební scény a nebudou chybět ani umělci tuzemští. Od 15. října do 13. listopadu totiž proběhne již dvacátý třetí ročník mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu a jeho pořadatelé i tentokrát připravili lákavý program.

Celý program otevře britská zpěvačka Laura Mvula koncertem ve Foru Karlín, v České republice vystoupí za svou kariéru vůbec poprvé. V médiích je často označována za Ninu Simon současnosti. V její hudbě se prolínají prvky soulu, jazzu i R&B. Už svým prvním počinem Sing to the Moon vydaným před šesti lety se zapsala do všeobecného povědomí, a dokonce si vysloužila čtvrté místo v žebříčku Sound of 2013 BBC. O tři roky později se vrátila s deskou The Dreaming Room, na níž spolupracovala s dirigentem Troyem Millerem. Ten ji spolu s orchestrem doprovodí na také na pražských Strunách podzimu.

Pozvání přijala také kapela De La Soul, která mísí dohromady jazz s hip-hopem a funkem. Toto uskupení letos oslaví třicet let od vydání svého debutu 3 Feet High and Rising, který je vynesl na výslunní. Od té doby mají na kontě nejen celkem devět veleúspěšných alb, ale také nespočet cen a zajímavých spoluprací. Například deska natočená s Gorillaz nazvaná Feel Good Inc. získala prestižní Grammy.

To, že bude festival plný kontrastů, dosvědčuje také další bod letošního programu. 19. října v Rudolfinu zahraje Jiří Suchý. „Koncertem Jiřího Suchého v Rudolfinu vzdáme hold legendárním postavám české hudební scény u příležitosti čtyř kulatých i půlkulatých výročí: 95 let od narození a 50 let od tragického úmrtí Jiřího Šlitra, 60 let od založení Divadla Semafor a 55 let od uvedení televizního pořadu Recital 64,“ komentoval tuto část věnovanou nezapomenutelným tuzemským postavám zakladatel a prezident festivalu Marek Vrabec.

Nebude chybět program věnovaný fanouškům instrumentálního jazzu. Struny navštíví také kytarista Lionel Loueke, saxofonista Luboš Soukup nebo klavírista Fred Hersch. Poslední jmenovaný ovládne intimní atmosféru Anežského kláštera, a to jak sólově, tak se svým triem. Jedním z tahounů bude také rozhodně hudebník Charles Lloyd. Lloyd hrál na flétnu i saxofon už od svých devíti let a postupně si zahrál s takovými génii, jako byl B.B. King či Howlin' Wolf. Dokonce se podílel také na jednom z alb The Doors. Dále se mohou diváci těšit na uskupení JACK Quartet, skladatele Michaela Gordona, violoncellistu Jiřího Bártu a bohatý doprovodný program.

Foto: Struny podzimu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!