Unikátní sbírka pozapomenutého kreslíře Miloše Nováka

Unikátní sbírka pozapomenutého kreslíře Miloše Nováka90%

Unikátní sbírka díla Miloše Nováka, jež nese příhodný název Velká kniha komiksů, výtečně zachycuje průřez tvorbou dnes trochu pozapomenutého výtvarníka. Velkoformátová publikace potvrzuje, že tradiční český komiks může zaujmout i současné čtenáře.

Ačkoli se objemná publikace zaměřila pouze na výběr z komiksů, výtvarníkova tvorba je čtenáři předvedena poměrně obsáhle, tudíž si může poměrně dobře udělat představu o jeho stylu, což ale není vůbec jednoduché, jelikož byl Miloš Novák neuvěřitelně všestranným umělcem. Kniha totiž obsahuje humorné gagy, satirický strip, western, detektivní thrillery, kosmické sci-fi, historické příběhy, příhody klukovských part i polodokumentární komiksy o průkopnících na poli techniky a létání.

Ukázka z knihy Velká kniha komiksů Miloše Nováka

Kniha obsahuje celkem 37 obrázkových seriálů včetně kratších stripů z Malého čtenáře let 1939-1940. Jednotlivé komiksy jsou za sebe řazeny, s menšími výjimkami, chronologicky podle toho, kdy vznikly. Čtenář tak může sledovat Novákův umělecký progres i určitou změnu v jeho stylu. V knize se objevují jak barevné, tak i černobílé komiksy, přičemž u většiny z nich se  podařilo dohledat originály, a tak jsou vytištěny ještě v lepší kvalitě, než jakou mělo jejich první vydání.

Úvodního slova se ujal syn Miloše Nováka, díky čemuž se na začátku knihy dozvídáme něco málo o umělcově osobnosti, ale i o tom, jak ke kreslení přistupoval. Závěr je pak věnován opět věnován informacím o jeho tvorbě.

To, co měl mistr malovat, musel nejdřív - pokud jen trochu možno - vidět a být při tom. Objekty, které se chystal kreslit, proto zpravidla navštěvoval či objížděl, zprvu na motocyklu, později autem.

Velká kniha komiksů je  ojedinělým počinem, který zaujme především milovníky českých komiksových klasiků, mezi které Miloš Novák rozhodně patří.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!