Dogman: Komiks plný dětsky naivního humoru a brilantních slovních hříček

Dogman: Komiks plný dětsky naivního humoru a brilantních slovních hříček70%

Dav Pilkey, slavný tvůrce komiksových příběhů, který se proslavil zejména sérií o Kapitánu Bombarďákovi, přichází se zbrusu novým příběhem o Dogmanovi – „ženiálním“ strážci zákona a „nejlepším cajtovi na světě“.

Dogman je hrdinou policejní stanice s lidským tělem a psí hlavou. Stvořen byl na operačním sále, kde bylo po vybuchnutí bomby sešito „cajtovo“ tělo s hlavou policejního psa Lojzíka. Dogman se stává nepostradatelnou součástí týmu, který chrání zákon a mstí se za pes-práví. Velmi si zamiloval šéfův otoman i šéfa samotného, což mu dokazuje četným oblizováním tváře. Ve čtyřech příbězích obsažených v komiksu bojuje se zlotřilým padouchem Péťou, kterého vždy pošle zpět za mříže, utká se s párkopolypsou, nekalou starostkou a robo-šéfem, a odhalí, kdo vykonal potřebu na šéfův stůl.

Kniha obsahuje čtyři příběhy, které mnohdy působí až absurdně, ač se autorovi nemůže odepřít enormní dávka fantazie. Tyto příběhy jsou doprovázeny dětsky naivním, místy fekálním, humorem a brilantními slovními hříčkami, přesmyčkami a hláškami, které ocení děti i dospělí. Kniha je záměrně napsána a uvedena, jako kdyby ji psali dva malí chlapci ve druhé třídě, kteří se společně bavili vymýšlením příběhu o Pesodlakovi. Pro autenticitu je dokonce přiložen i dopis od učitelky rodičům jednoho z kluků, ve kterém si stěžuje na jejich neustálé vyrušování a vymýšlení neslušných vtipů o Dogmanovi namísto práce v hodině.

Pozornost si zaslouží i grafická podoba knihy. Kromě barevných a zdánlivě jednoduchých ilustrací jsou přidány i hýbající se obrázky, kdy postavy při rychlém listování stran působí být v pohybu.

Velký obdiv si v neposlední řadě zaslouží překladatel Martin Mikolajek, protože překlad takového množství jazykových perliček a krkolomných vtipů jistě nebyl snadný.

Dogman je odpočinková kniha plná prvotřídního humoru, která potěší zejména děti na základních školách a věčné vtipálky.

Foto © 2019 CBC/Radio-Canada

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!