Džinové, elfové a válečníci: Smrt před branami Saby Tahirové je neobyčejná fantasy kniha

Džinové, elfové a válečníci: Smrt před branami Saby Tahirové je neobyčejná fantasy kniha 80%

Mladá britská autorka Sabaa Tahirová vydala už třetí díl plánované tetralogie s názvem Smrt před branami, kterému předcházela Jiskra v popelu (2016) a Plamen v temnotě (2017). Opět se jí podařilo napsat poutavou knihu, která předchází epickému finále.

Hrozba války je stále větší a kromě Impéria by mohla zasáhnout i jeho hranice. Helena Aquilla neboli Krkavec se musí vypořádat s císařem Markusem, který postupně ztrácí příčetnost a neuvědomuje si, že velitelka Keris využívá jeho slabost, aby upevnila své postavení. Helena proto musí přijít na to, jak zastavit blížící se temnotu a zachránit svou sestru Livii. 

Laia ze Serry se mezitím snaží najít Temnonoše a zastavit ho předtím, než ukořistí poslední dílek Hvězdy. Zjišťuje však, že to nebude tak jednoduché, jak původně doufala. Elias Veturius se mezitím stává Strážcem duší, což si ale vybírá svou daň. Mocné síle se musí plně odevzdat, a to na úkor svého lidství. 

Když se říční člun konečně blíží k Naviu, nebe na jihu je potřísněné černým kouřem. 

Rozjezd knihy byl sice zpočátku pomalejší, ale postupem času děj začíná nabírat na obrátkách, a to především v posledních 100 stranách, kdy je příběh neskutečně napínavý. Tahirová opět krásně proplétá jednotlivé dějové linky, přistupuje k příběhu z vícero úhlů pohledu a vytváří komplexní dílo, kterému nechybí takřka nic. Místy možná může být matoucí orientace mezi jmény a názvy, kterých je v knize značný počet.   

I přes výrazné množství fantasy prvků je kniha velice uvěřitelná. Tahirová zdůrazňuje úlohu lásky v životě lidí, vztahy a napětí, které mezi jednotlivými postavami vzniká, a ukazuje, jak se vypořádávají s křivdami z minulosti. Navíc zpracovává důležitá témata, jako jsou války a genocidy, a připomíná čtenářům, jak mohou lidský život ovlivnit. To všechno pomocí bohatého jazyka s krátkými popisnými pasážemi, což ale knize vůbec neškodí, spíše naopak. 

Ty jsi to jediné, co stojí v cestě temnotě.

Pokud jste předchozí díly četli, je třeba říct, že se Tahirové podařilo udržet laťku neustále vysoko a kniha vás rozhodně nezklame. Teď už nezbývá než jen čekat na závěrečný díl tetralogie, a my věříme, že bude stát za to! 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!