Filmy, které si na Valentýna raději nepouštějte

Filmy, které si na Valentýna raději nepouštějte 

Valentýn je den lásky a zamilovaných. Tisíce lidí si 14. února dají romantickou večeři, příjemnou masáž či skleničku vína. Jsou tady ale i ti, kteří tento svátek berou jako klišé a nejradši by ho zrušili. Přinášíme vám tipy na filmy, které boří tradiční romantické stereotypy a ukazují pravou realitu života.

Válka Roseových

Černá romantická komedie režiséra Dannyho DeVita natočená podle stejnojmenné knihy spisovatele Warrena Adlera líčí příběh manželů Olivera Rose (Michael Douglas) a jeho ženy Barbary (Kathleen Turner). Jejich zpočátku šťastné manželství začne postupem času chátrat a nakonec dospěje k rozvodu. Ani jeden se ale ovšem nechce vzdát svého majetku, a tak se rozvodové řízení stává bojem o holý život.

Snímek byl uveden na filmová plátna v roce 1989 a samotný režisér si v něm zahrál rozvodového právníka Gavina D´Amata. V německy mluvících zemích se po uvedení filmu stalo slovo Rosenkrieg (válka růží) synonymem pro tahanice o majetek a děti v manželství spějícímu ke konci.

Věčný svit neposkvrněné mysli

Kultovní snímek režiséra Michela Gondryho z roku 2004 pojednává o životě osamělého a nesmělého Joela Barishe (Jim Carrey), jehož život od základu změní temperamentní Clementine (Kate Winslet). Společně prožívají šílená dobrodružství a jsou velmi šťastní. Po jedné ošklivé hádce se ale Clementine rozhodne pro zcela radikální zákrok. Vymaže si veškeré vzpomínky na jejího milého a na všechno, co spolu prožili. Zdrcený Joel nedokáže takhle žít, a tak zákrok také podstoupí. Režisér skvěle umí rozrušovat časoprostorovou kontinuitu a nahrazovat ji asociativním spojováním útržků, jež pochází z různých vrstev paměti.

Snímek zaznamenal úspěch diváků i kritiky a získal řadu cen, dokonce i dlouho po svém uvedení. Název filmu je citací z básně Heloisa Abélardovi od anglického básníka Alexandera Popea, která pojednává o tragickém milostném vztahu filozofa Pierra Abélarda a jeho ženy Heloisy.

Osudová přitažlivost

Úspěšný právník, svědomitý manžel a otec malé dcerky Dan Gallagher (Michael Douglas) udělá chybu a nechá se svést kolegyní, cílevědomou a nevyzpytatelnou redaktorkou Alex Forrest (Glenn Close). Zamýšlená jednorázová záležitost ale neskončí tak, jak by si představoval. Alex chce v jejich poměru pokračovat a navíc Danovi zanedlouho oznámí, že je v jiném stavu. Z příjemného povyražení se tak Dan ocitá v noční můře, která nemůže dopadnout dobře. 

Snímek režiséra Adriana Lynea, který se skandálními vztahy zabýval i v romanci 9 a 1/2 týdne nebo dramatu Lolita, získal šest nominací na Oscara včetně kategorii pro nejlepší film, v sošku však neproměnil žádnou z nich. Věnovali jsme se mu v podcastu KulTýden

 

500 dní se Summer

Nezvyklá romantická komedie z roku 2009 zachycuje nekonveční příběh lásky mezi moderní cynickou ženou Summer Finn (Zooey Deschanel), která nevěří na pravou lásku, a snílkem Tomem Hansenem (Joseph Gordon-Levitt). Mladý textař se do Summer bezhlavě zamiluje, a jak je vidět, cesta k jejich společné lásce bude velmi trnitá.

Snímek byl původně mnohem delší a zahrnoval také názory Summer a dalších postav. Ve filmu se hojně používá modrá barva, aby se zdůraznil efekt a modrá barva očí titulní herečky Zooey Deschanel.

Kopačky

Peter Bretter (Jason Segel) je sympatický třicátník, který se živí psaním hudby a chodí s hvězdičkou Sarah Marshall (Kristen Bell). Ta mu ale hned na začátku filmu dá kopačky a Peterovi se zhroutí úplně celý svět. Až rada od kamaráda, aby odjel pryč na dovolenou, pomůže Peterovi se zlomeným srdcem. Havajské ostrovy se zdají jako výborná volba, kdyby si je jako útěchu nevybrala jeho bývalá přítelkyně.

Snímek byl do kin uveden v roce 2008 a scénář napsal sám Jason Segel. Kristen Bell si poranila koleno při jedné scéně na koni, která byla z filmu vystřižena. Přesto si můžeme všimnout, že na konci filmu lehce kulhá. Všechno víno, které hlavní postavy vypily u večeře, bylo červené z Clos du Val v proslulém Napa Valley v Kalifornii.

Svatba mého nejlepšího přítele

Julianne (Julia Roberts) a Michael (Dermot Mulroney) jsou nejlepší přátelé už pěknou řádku let. V době svých studií i spolu krátce chodili a po rozchodu se domluvili, že pokud se do 28. narozenin neprovdají nebo neožení za někoho jiného, tak se vezmou. Do osmadvacátých narozenin chybí Julianne už jen několik dnů a na záznamníku jejího mobilu se kupí vzkazy od Michaela. Ten jí sděluje, že se bude ženit, ale s úplně jinou, mladší a bohatší dívkou Kimmy (Cameron Diaz). Nemile překvapenou Juliannu zachvátí vlna žárlivosti a rozhodne se o Michaela bojovat.

Snímek vyšel v roce 1997 a v té době se stal osmým nejvýdělečnějším projektem. Roli Julianne Potter si původně měla zahrát Sarah Jessica Parker, ale odmítla kvůli natáčení seriálu Sex ve městě.

Další filmy: Klub odložených žen (1996), Rozchod! (2006), Jak přežít single (2016)

Foto: 20th Century Fox

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!