Kniha Lidé plánují, Bůh se směje je plná rad, kterými se k naší smůle většinou neřídíme

Kniha Lidé plánují, Bůh se směje je plná rad, kterými se k naší smůle většinou neřídíme70%

V každé fázi života něco plánujeme, stanovujeme si cíle, kterých bychom chtěli dosáhnout, a představujeme si, co se bude dít, až ty pomyslné mety překonáme. Sherre Hirsch v knize ukazuje, že mnoho plánů je ovlivněno i naším okolím. Někdy chceme něco udělat jenom proto, že to bude vypadat dobře v našem životopise.

Sherre Hirsch je americká rabínka, spisovatelka a spirituální koučka. Je také autorkou knihy Jak se vypořádat s životními změnami a žít bez strachu a výčitek svědomí. V deseti kapitolách o deseti krocích Hirsch vytváří plán, který by měl ukázat, kým ve skutečnosti jsme a kým chceme být – plán, který je skutečný a je v souladu s Bohem. Staré židovské přísloví říká: Lidé plánují, Bůh se směje. S tímto tvrzením by se mohlo mnoho z nás ztotožnit. Kniha ale rozhodně není určená jen věřícím čtenářům.

Život není nalinkovaný. Šťastné konce začínají u nás samotných.

Autorka nás učí o tom, jak je důležité umět se smířit s tím, co se nám děje, a že obyčejný život je v očích Boha neobyčejný. Neslibuje nic na ten způsob, že se život vyvine přesně tak, jak budeme chtít. Ukazuje s nadějí, vírou a důvěrou, že můžeme naše životy změnit, a to se pozitivně projeví i na životech ostatních.

Kniha je prokládána skutečnými příběhy, řada příběhů je dojemná, šokující, ale i úsměvná, a můžeme se v nich najít. Hirsch se často obrací k událostem, které jsou popisovány v bibli a jsou známé nejen věřícím čtenářům (Adam a Eva, Mojžíš, Izák, Jákob a další). Spoustu otázek, které autorka pokládá, jsme si v životě někdy jistě položili i my. Tak se snaží přiblížit jejím čtenářům, aby prostřednictvím knihy jednotlivé odpovědi našli.

Když mě jedna dobře známá osobnost z rádia pozvala na rande, myslela jsem si, že jsem vyhrála jackpot. Ještě jsem ho ani neviděla a už jsem pomalu plánovala svatbu. Když ale vešel do dveří, nevypadal vůbec tak, jak jsem čekala.

V jednotlivých krocích Hirsch popisuje, jak přemýšlíme, na základě jakých tvrzení děláme závěry, a to s takovou přesností, že si při čtení říkáme: “Ano, tak to opravdu je.” Nedalo by se říci, že se čtením dozvíme spoustu nových věcí, které jsme doteď netušili. Většinou z těchto mouder jsme už někdy určitě slyšeli, nebo četli. Problém však spočívá někde jinde – nikdy jsme se jimi pořádně neřídili.

Bůh se nesměje, když upadnu. Bůh se směje, když se zvedám. Bůh chce, abych se smála. 

Hirsch v knize nepřikazuje, abychom udělali, či neudělali to, či ono. Spíše nás nutí přemýšlet o tom, co je v našem životě nejdůležitější a čemu se nevěnujeme tak, jak bychom měli. Audioknihu (čte Naďa Konvalinková), i když je text přímočarý a srozumitelný, nejspíš nevyslechnete najednou. Je dobré si jednotlivé kroky rozdělit na příjemné, harmonické večery s hrnkem čaje v ruce, kdy se budete moci zamyslet, jak moc jsou pro vás jednotlivé kroky pravdivé, či nikoliv.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!