Stokerův hrabě Drákula znovu ožívá

Stokerův hrabě Drákula znovu ožívá80%

Kým je ve skutečnosti tajemný transylvánský hrabě sídlící na polorozpadlém hradě kdesi v pustině? To vám hlasem Pavla Soukupa prozradí audiokniha s klasickým hororem Drákula irského spisovatele Brama Stokera.

Vyprávění příběhu začíná, v souladu s knižní předlohou, líčením událostí skrze podrobné deníkové záznamy mladého právníka Jonathana Harkera, jenž je svým zaměstnavatelem vyslán na hrad karpatského hraběte Drákuly. Hrabě se až nadmíru zajímá nejen o sídlo nedaleko Londýna, které mu má Jonathan představit, ale i o vše anglické.

Ačkoliv se  místní obyvatelé Jonathana snaží varovat a všemožně ho od pobytu na Drákulově hradě odradit, mladý muž svou cestu dokončí. Záhy však zjišťuje, že s hrabětem opravdu není něco v pořádku a že se na jeho sídle stal vězněm...

Co je to za člověka či bytost, která na sebe vzala lidskou podobu? Cítím, jak mě hrůzné ovzduší tohoto strašného zámku přemáhá. Mám strach, úděsný strach. A možnost úniku nevidím.

Kdo je jeho podivný hostitel? Proč tento očividně velmi bohatý muž nemá žádné služebnictvo, jeho odraz není vidět v zrcadle, nikdy před Jonathanem nejí ani nepije, zjevuje se pouze v noci a hlavou dolů slézá po stěnách hradu jako ještěrka?

Klasický hororový román Drákula byl poprvé vydán v roce 1897 a od té doby se dočkal mnoha knižních, filmových i divadelních zpracování. Námi hodnocená 19 hodinová audiokniha vyšla v revidovaném překladu Tomáše Korbaře.

Kromě Jonathana se v ohrožení posléze ocitá i jeho snoubenka a později manželka Mína, její přítelkyně Lucy, doktor John Seward a profesor Abraham Van Helsing, kteří se Drákulově řádění v Londýně pokouší zabránit. Také jejich činy jsou líčeny formou deníkových záznamů a vzájemných dopisů. Podaří se hrstce statečných lidí nakonec porazit tajemného a krvežíznivého hraběte Drákulu? A jakou cenu za to budou muset zaplatit?

Ačkoliv se děj knihy vyznačuje dlouhými, podrobnými a někdy i rozvláčnými popisy událostí a stylem mluvy stále částečně odpovídá době svého vzniku na konci 19. století, interpretace Pavla Soukupa je velmi svěží a živá. Jeho hlas vás dokonale vtáhne do děje a napětí hravě udrží až do konce. Rovněž vhodně zvolená hudba mezi jednotlivými kapitolami podporuje atmosféru hororového příběhu.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!