Historii, současnost i budoucnost svatovítských varhan představuje Národní technické muzeum

Historii, současnost i budoucnost svatovítských varhan představuje Národní technické muzeum 

V expozici Architektury, stavitelství a designu v Národním technickém muzeu v Praze je do konce března 2019 otevřena výstava, která se soustředí na osudy varhan v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Výstava v Národním technickém muzeu (NTM) vznikla u příležitosti národní sbírky na nové varhany pro svatovítskou katedrálu na Pražském hradě. Věnuje se historii zdejších varhan, vysvětluje vznik „provizorních“ varhan v době končící dostavby katedrály a dlouhodobé úsilí o postavení nových důstojných varhan, které se v současnosti chýlí ke konci.

Expozice návštěvníky seznamuje také s vývojem varhanářského řemesla a technickými aspekty varhan, které jsou největším a nejsložitějším hudebním nástrojem vůbec.

Do sbírky na nové svatovítské varhany dosud přispěly desetitisíce dárců, zatím se vybrala částka přesahující 71,5 milionu korun, což je přibližně 90 procent z potřebné sumy. Do sbírky lze přispět i nadále, a to převodem na účet, dárcovskými SMS, nebo adopcí píšťal, kterých zbývá ještě cca 2 500.

Nové svatovítské varhany vyrábí španělská dílna renomovaného varhanáře Gerharda Grenzinga. Aktuálně má vyrobené více než tři pětiny píšťal, na jaře příštího roku by měl být nástroj hotový a začne jeho sestavování.

V předvečer dne české státnosti 27. října 2019 se uskuteční první dílenský koncert na nový nástroj, který bude následně rozmontován a v lednu 2020 se plánuje jeho převoz do Prahy. V katedrále pak bude opět sestaven a na jaře roku 2020 by se zde měl odehrát první slavnostní koncert nových varhan.

Foto archiv NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní technické muzeum nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!