Lži. Slůvko dokonale vystihující stejnojmennou audioknihu T. M. Logana

Lži. Slůvko dokonale vystihující stejnojmennou audioknihu T. M. Logana90%

Může jediná chvíle obrátit všechno, čemu jste celý život věřili, naruby? Může jeden okamžik změnit zdánlivě dokonalé manželství v pouhou snůšku lží? Audiokniha Lži T. M. Logana nám na to dává jasnou odpověď.

Jedna chvíle, jediné rozhodnutí, jediná nevinná událost… A všechno, čemu jste až dosud věřili je jinak. “Často se ptám, co by se stalo, kdybych ten den neuviděl její auto... Kdyby, kdyby… Ale já jsem její auto viděl a všechno ostatní se začalo odvíjet právě od toho okamžiku.” 

Když čtyřletý William zahlédne cestou domů automobil své maminky, uprosí otce Joea, aby ji následoval. A ten v tu chvíli ani v náznacích netuší, jaké události se tím dají do pohybu a že jeho milovaný poklidný a trochu nudný život učitele, který se každý den po práci vrací ke své milované ženě Mel a synovi, už nikdy nebude stejný.

Přeřadil jsem… Učinil jsem rozhodnutí, které změnilo můj život… Tak jdeme. Překvapíme mamku.

Auto jeho ženy zastaví před neznámým hotelem. Vzápětí ji vidí v prudké hádce s Benem, manželem její blízké kamarádky Beth, ačkoliv touto dobou měla být na cvičení na opačném konci města. Co spolu mohou řešit? Než ji však stihne zastavit, Mel odjíždí. Joe čeká na Bena v podzemních garážích, kde se posléze pohádají a Joe Bena nechtěně zraní. V tu chvíli dostává William těžký astmatický záchvat. Co teď? Joe se rozhodne zachránit syna a protože nemají inhalátor, zanechává Bena ležícího bezvládně v garážích a ujíždí s Williamem do blízkého domova pro léky. Vzápětí se však do podzemních garáží vrací, aby zjistil, že tělo zmizelo a nikdo o Benovi nic neví.

Není vášně silnější než láska obrácená v zášť. (William Congreve)

Rozbíhá se tak šílený sled událostí plný intrik a snůšek lží, v němž hraje prim manipulovatelnost sociálních sítí. Jaký obraz o našem životě vlastně vyprávějí? Jak nás asi vidí ti, kteří si zálibně den co den pročítají statusy náhodných známých na Facebooku či Twitteru? Mohou nám sociální sítě zničit život? A co když se nám někdo do profilu nabourá a začne o nás šířit lži? Jak mocným nástrojem sociální sítě jsou, brzy poznává i Joe. Zmanipulované a upravené příspěvky na Facebooku, utvářející falešný obraz událostí, ho téměř zničí. Může přesto ještě někomu nebo něčemu věřit? Nebo se zbláznil a všechno bylo jinak? A bude někdo věřit jemu?

Bylo 10:55. Před osmi dny, právě v tuto dobu, jsem stál před desátou třídou a probíral jsem s ní O myších a lidech… před osmi dny.

Celá téměř 14 hodinová audiokniha je velmi podrobným popisem několika málo dní. Ačkoliv by se mohlo zdát, že proto bude zdlouhavá a nudná, opak je pravdou. Popisuje sice často i malé podrobnosti, typicky detaily prostředí, v němž se příběh aktuálně odehrává, celý příběh má ale rychlý spád a je plný neočekávaných zvratů. Rovněž postava Joeova syna Williama příběh příjemně oživuje a svými dětskými postřehy a otázkami dává knize další rozměr.

Budete-li poslouchat pozorně, neunikne vám pár menších nesrovnalostí v logice příběhu, které ale nejsou příliš zásadní. Co však bude čtenáře postupem času pravděpodobně dráždit, je naivita hlavního hrdiny. Opravdu může být tak důvěřivý a místy až hloupý? “Možná jsem měl pocit, že nevím všechno, co bych měl vědět, protože jsem posledních pět měsíců vůbec nepostřehl, že má poměr…” I to ale koneckonců může být důvod, proč budete chtít knihu doposlouchat.

Co je neoddiskutovatelné, je výborný přednes Martina Preisse. Ke knize se dokonale hodí, podporuje rychlý spád příběhu, a nutí vás poslouchat stále dál a dál. Skutečnost, že namluvil všechny postavy knihy sám, není to na škodu, naopak.

Ačkoliv si postupem času bezpochyby začnete dělat dílčí závěry a odhadovat, co je a není v tomto zmateném chaosu událostí pravda, rozuzlení příběhu vás stejně překvapí. Vodil nás snad autor celou dobu za nos a manipuloval s fakty? Nebo jsme jen neviděli ty správné souvislosti? To už budete muset posoudit sami.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!