Rostislav Novák ml. představí ADHD v novém kabátě, nikoli jako onemocnění, ale jako novou kvalitu života

Rostislav Novák ml. představí ADHD v novém kabátě, nikoli jako onemocnění, ale jako novou kvalitu života 

21. října v prostoru Jatka78 soubor Cirk La Putyka uvede představení, jež nese název dnes všudypřítomné mozkové disfunkce známé jako ADHD. Režisér Rostislav Novák ml. ve své inscenaci představí tuto poruchu pozornosti s hyperaktivitou v novém světle – nikoli jako onemocnění, ale naopak jako novou kvalitu života.

Rostislav Novák ml. má k tématu velmi osobní vztah. ADHD mu bylo diagnostikováno již v útlém věku, ale inspirací k projektu mu byl jeho syn, který se s ADHD potýká v současnosti.  „Když ho vidím, jak dospívá, jak bojuje sám se sebou, se svým okolím, jak hledá své sny. Jak jeho tělo a hlava někdy reagují samy od sebe a on to nedokáže ovládat nebo pochopit. Řekl jsem si, že pro něj udělám projekt. Chci, aby pochopil, že ADHD není onemocnění, jak mnozí tvrdí, ale je to přednost.“

Svůj osobní pohled na disfunkci ADHD představí Rostislav Novák ml. s pomocí novocirkusového souboru, jehož rozmanité složení slibuje divákovi nezapomenutelnou podívanou. Na podiu se sejdou umělci z Finska, Venezuely, Kanady, Španělska, Belgie, Holandska a Francie. Z pěti set uchazečů z celého světa byli vybráni akrobaté na tyči, cyr wheelu, kolečkových bruslích, tanečníci, jeden z nejlepších světových žonglérů a akrobat visící za vlasy.

V tvůrčím týmu, jenž je nedílnou součástí projektu, se sešli scénografka Pavla Kamanová, která dokázala do představení promítnout podstatu ADHD – hledání stability v nestabilitě - dále autorka kostýmů Petra Ptáčková, choreograf Thomas Steyaer, grafik Marin „Vosa“ Sršeň, a autor hudby Jan Balcar.

Vedle tvůrčího týmu a samotných umělců se na projektu podíleli psychologové, terapeuti, psychiatři, neurologové i děti ze speciálních škol, kteří se stali autory některých monologů ze samotného představení.

Na projekt navazuje platforma Hejbej se a tvoř, jejíž podstatou je setkání souboru Cirk La Putyka s dětmi, kterým bylo ADHD diagnostikováno. Taková setkání se uskutečňují buď na základní škole Na Zlíchově, která je jedinou základní školou specializovanou pro děti s poruchami chování v České republice, nebo na základní škole ve Dvoře Králové, kde mají několikaleté zkušenosti s integrováním dětí s poruchami chování do obyčejných tříd. Děti ze základních škol pak navštěvují představení souboru Cirk La Putyka, který jim i jejich rodičům předvádí nový cirkus jako příležitost k fyzické a myšlenkové kreativitě, které jsou skvělými nástroji, jak se s poruchami pozornosti vyrovnat.

Inscenaci ADHD v podání souboru Cirk La Putyka budeme moct zhlédnout 21. a 23. – 26. října a 28. října – 1. listopadu 2018 vždy v 19:30 v pražském prostoru Jatka 78. Přestože je naplánováno pouze devět repríz, Rostislav Novák ml. nevylučuje, že se představení v repertoáru neudrží déle.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!