Po stopách mužů v čele. Výběr snímků československých a českých prezidentů nabízí Leica Gallery

Po stopách mužů v čele. Výběr snímků československých a českých prezidentů nabízí Leica Gallery 

Menší sbírku fotografií jedenácti dosavadních prezidentů Československé a České republiky ukazuje pražská Leica Gallery. Výstava Slibuji věrnost republice poodkrývá příběhy osobností úzce spjatých s historickým vývojem naší země.

Chronologický přehled významných událostí nám přišel příliš tradiční a také obsáhlý, navíc jsme nechtěli vystavenými fotografiemi suplovat učebnici dějepisu. Komorní prostředí Leica Gallery si žádalo najít zkratku, ovšem samozřejmě dostatečně výmluvnou a zároveň postihující naši moderní státnost v její celistvosti,“ vysvětlili svůj záměr kurátoři výstavy Dana Kyndrová a Dušan Veselý.

Kriticky hodnotit význam jednotlivých prezidentů prý nechtěli. „Našim cílem bylo shromáždit nejlepší dostupné i doposud veřejnosti neznámé fotografie o lidech, kteří svou státnickou prací ovlivňovali a doposud vlastně ovlivňují životy naše i generací předchozích,“ dodali kurátoři.

Výběrem snímků se zároveň snaží poukázat na proměny fotografického pojetí v průběhu dekád, které ovlivnily nejenom tehdejší technologie, ale také společenská atmosféra či dobový stav (ne)svobody tisku.

V první polovině 20. století se užívaly objemné velkoformátové kamery, které sice dovolovaly vysokou kvalitu zobrazení, ale na úkor pohotovosti a tím i autentičnosti. Oproti tomu digitální snímky z posledních let se vyznačují vysokou dynamičností a rychlostí zpracování. Na horizontu plynoucího času je patrná nejen postupná liberalizace hradního protokolu, ale také osvobozování fotografů od přílišného respektu k politikům,“ uvedli kurátoři.

Fotografování „na Hradě“ nebylo vždy přístupné všem. Kromě omezení daných společenskými a politickými poměry svou roli hrály i důvody prostorové či bezpečnostní. Například v ČTK existoval až do roku 1990 úzký tým tzv. hradních fotografů, kteří měli trvalou akreditaci pro fotografování na tomto privilegovaném místě. Fotoreportéři z ostatních médií zde mohli fotografovat jen za určitých okolností.

Foto © ČTK, Libor Zavoral

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Leica Gallery Prague nabízí i další akce

Místo konání: Leica Gallery Prague

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!