Soundtrack, den první: Čechomor předvedl Poděbradům energickou show. Zazpíval i režisér Petr Zelenka

Soundtrack, den první: Čechomor předvedl Poděbradům energickou show. Zazpíval i režisér Petr Zelenka

Festival filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady odstartovala ve čtvrtek 30. srpna kapela Čechomor, která zahrála skladby ze snímku Petra Zelenky Rok ďábla.

hodnoceno 1x
Líbí? Pošlete to dál...

Foto: Adam SkalníkFoto: Adam Skalník

Soundtrack Poděbrady odstartoval velkolepě. Zatímco minulý rok se zahajovací vystoupení kapely Lucie konalo na fotbalovém stadionu na poděbradské periferii, kde nebylo možné se posadit nebo se schovat před nepříznivým počasím, letos se organizátoři rozhodli vybudovat hlavní stage na pravém břehu Labe v blízkosti Jezera. Obří šapitó, které oproti loňskému hledišti na zámku působí skutečně světově, disponuje třemi plátny – velkoplošné projekce doplňující koncerty si tak mohou řádně užít i diváci z postranních řad.

Necelé dvě hodiny prvního festivalového večera patřily kapele Čechomor, která vystoupila v omlazeném složení. Ke stálicím skupiny, Františku Černém a Karlu Holasovi, přibyli členové mladší než sám Čechomor – kytarista Adam Malík, baskytarista Lukáš Čunta a Matěj Lienert hřmící na bicí. Kapela pro tuto příležitost vytvořila speciální set songů z tragikomedie Rok ďábla, za který si vysloužila Českého lva.

Pauzy vyplnily vtipné momenty filmu

Jak sami hudebníci poznamenali, v roce 2002 je režíroval Petr Zelenka, tentokrát však „zrežírovali“ oni jeho. Scény ze zmíněného snímku pouštěli na přeskáčku a každou z nich doplňovala precizně zvolená melodie. Výjev z rockového koncertu podtrhli neméně tvrdou muzikou, ve smutnějších chvílích filmu zněla hudba zasněná. Pauzy mezi jednotlivými skladbami vyplňovaly krátké úryvky na plátně, vesměs úsměvné – třeba známá scéna „trenky versus slipy“ či s Karlem Plíhalem v televizním studiu.

Fanoušci skupiny se dočkali i předělávek lidových písní, které Čechomor nejvíce proslavily. Uskupení však ukázalo, že zvládne jakýkoli žánr a že ani po třiceti letech na scéně (vzniklo v roce 1988 pod názvem I. Českomoravská nezávislá hudební společnost) neztrácí elán a jiskru.

Energickou show doprovázely zajímavé momenty – například když všichni odložili nástroje a společně procítěně zapěli na jeden mikrofon. Jako překvapení večera si střihnul zdařilé sólo sám režisér Petr Zelenka, na němž byla znát značná nervozita.  

Čechomor oficiálně skončil hrát po hodině a půl. Rozjařený dav, který se postupně zvedal ze židlí a spontánně se roztančil, si přesto vyžádal několik přídavků. Na závěr si diváci mimo jiné poslechli také jednu z nejznámějších písní z filmu – Kometu. Ukázala se být slušným coverem navzdory tomu, že postrádala nezaměnitelný hlas Jarka Nohavici.

Foto: Adam Skalník

Další náhodné fotky z galerie...

Foto: Adam SkalníkFoto: Adam Skalník Obří festivalové šapitó. Foto: Adam SkalníkFoto: Adam Skalník


Jezero Poděbrady nabídne brzy i tyto akce

90%

Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...