Evangelium pekla plně těží z neobvyklého prostředí a tuhého režimu Severní Koreje

Evangelium pekla plně těží z neobvyklého prostředí a tuhého režimu Severní Koreje 70%

Severní Korea. Zaostalá malá země se třetí největší armádou na světě, kde se vše točí kolem věčného prezidenta Kim Ir-sena, jeho nástupců a ideologie čučche. Země, v níž jsou lidé neustále paralyzováni strachem, že by je jakákoliv chyba mohla stát v lepším případě pracovní místo, v tom horším i život. Co se stane, když v tomhle ‘ráji pro život’ dojde hned k několika vraždám mladých Severokorejců?

Beletristicky atraktivní prostředí této izolované země si zvolil pro svou knihu Evangelium pekla francouzský spisovatel Jean-Luc Bizien. Čtenáře zavádí do ponurého prostředí, kde je sledován každý pohyb, každé neobvyklé chování či nepatřičný tón promluvy. Právě v Severní Koreji totiž dochází k několikanásobným vraždám mladých lidí. Sériový vrah má ale celkem volné působiště. O mrtvých se totiž dozvídá jen velmi úzká skupina vyšetřujících, na veřejnost se informace nedostávají. Jak by vypadalo, kdyby se dostalo na povrch, že i v této komunistické zemi dochází k takovým ohavnostem, jako jsou krvavé vraždy? To se může dít jen v kapitalistických státech!

Autor podává příběh krvavých vražd hned několika pohledy, které se vzájemně doplňují, přináší leckdy dechberoucí kontrasty a odhalují nejen mysl severokorejského důstojníka, který byl vyšetřováním vražd pověřen, ale také amerického novináře Setha Ballahama, jenž přijíždí jako kanadský turista do Severní Koreje vypátrat jednoho ze svých kolegů. I jeho utrpení v knize spisovatel přibližuje spolu s dějovou linkou zaměřenou na vraha samotného. Všechny tyto příběhy dávají dohromady temný celek, který díky nejednostrannému pohledu nabízí skutečně komplexní zážitek. 

Čtenář se kromě příběhu seznamuje i se severokorejskými reáliemi. Jak vypadá takový turistický zájezd do Severní Koreji? Jak se žije v hlavním městě Pchjongjangu obyčejnému člověku? Jak se chovají vysocí kádři, když se bojí, že jim jde o kariéru? Odpovědi na tyto otázky kniha nabízí. Přičtěme si k tomu příběh, který má skvělý spád a vyjde vám neobvyklý text, jenž není jen obyčejnou detektivkou. Daleko větší důraz je totiž kladen na psychiku lidí a celkový kontext než na samotné vyšetřování. Nechybí napětí, humor ani mrazení v zádech. 

Přesto v tomto pečlivě sestaveném systému něco drhne. Závěrečná část totiž jakoby žánrově úplně vybočila z dosavadního stylu knihy. Vše se uskuteční příliš rychle a hlavní pozornost je věnována akci namísto psychiky. Přestože je do té doby příběh poměrně uvěřitelný a čtenář si dokáže představit, že by k něčemu takovému mohlo skutečně dojít, závěr z této koleje naprosto vybočuje a stává se akčním trhákem. Po přečtení posledních vět se tak čtenář možná bude muset chvíli zbavovat pocitu, že si představoval na konec skutečně trochu více. 

I přesto je Evangelium pekla bezpochyby nadprůměrným románem, který dokázal plně využít prostředí, v němž se odehrává. Postavy nejsou černobílé, člověk má vlastně velký problém si oblíbit alespoň jednu z nich. Ješitný a zbrklý americký novinář Seth Ballahan vytváří pravý protipól korejského náčelníka, jenž se snaží udělat vše správně, aby se jeho rodina mohla mít dobře. A taky aby nepřišel o život. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!