RECENZE: Cigánski Diabli rozproudili krev divákům i sami sobě. Na MHF Český Krumlov se rozezněla a roztančila ohnivá Carmen

RECENZE: Cigánski Diabli rozproudili krev divákům i sami sobě. Na MHF Český Krumlov se rozezněla a roztančila ohnivá Carmen90%

Čtvrteční večer patřil na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově Carmen Fantasy by Gypsy Devils. A nutno říci, že tanečně-hudební představení inspirované slavnou operou G. Bizeta v podání hudebního souboru Cigánski Diabli a taneční skupiny Čarovné Ostrohy opravdu stálo za to.

V půl osmé večer čekali diváci v zaplněném sále Zámecké jízdárny českokrumlovského zámku na první známé tóny z opery Carmen. A dočkali se, i když ne tak úplně. Slavné melodie Georgese Bizeta zazněly v originální úpravě vedoucí osobnosti orchestru Cigánski Diabli Ernesta Šarköziho, která měla k notoricky známému, klasickému pojetí Carmen hodně daleko. Vévodily cikánské písně a folklorní prvky, z nichž prim hrál cimbál Ernesta Šarköziho, zpěv a violoncello jeho manželky Silvie a nakažlivý temperament všech hudebníků. A právě ten si diváky okamžitě podmanil.

Foto: Libor Sváček

Hudba, zpěv a tanec se vzájemně snoubily a doplňovaly, aby společně vyprávěly příběh plný emocí a různých aspektů cikánky Carmen i dalších postav. Scéna se však rychle měnila a tak se v jedné chvíli veškerá pozornost soustředila na virtuózní hudbu a temperament Cigánskich Diablů (v zahraničí známých pod názvem Gypsy Devils), v další na taneční umění a různé taneční styly souboru Čarovné Ostrohy (Magic Spurs) a  jindy pro změnu na procítěné flamenko Denisy Sofie Pavelové.

Působivým prvkem bylo i nasvícení sálu, respektive stíny, v nichž se před očima diváků roztančili dvojníci tanečníků, aby na stěnách Zámecké jízdárny vyprávěli svůj vlastní příběh o lásce a vášni.

Rovněž organizačně byl celý koncert zvládnutý skvěle. K doplnění příjemné atmosféry bezpochyby přispěla i krásná kulisa letního Krumlova a uvítací sklenka vína. Celému představení, nebo spíše Zámecké jízdárně, by se dalo vytknout jediné a to horší viditelnost dění na pódiu ze zadnějších řad, která při tomto představení trochu zamrzela.  

Foto: Libor Sváček

Po hodinu a půl trvajícím představení následoval, a nutno říci, že plně zasloužený, divácký aplaus ve stoje. Cigánski Diabli před koncertem uvedli, že chtějí divákům připravit tak krásnou podívanou, jaká je ta na Český Krumlov. A to se jim plnou měrou povedlo.

MHF Český Krumlov letos úspěšně vstoupil do své 27. sezóny a dá se říci, že zraje jako dobré víno. Až do 11. srpna se návštěvníci mohou těšit na řadu koncertů nejrůznějších žánrů - od opery, přes klasickou hudbu, swing a muzikál, až k folklóru a koncertům kombinujícím více hudebních stylů. Přidáte-li si k tomu krásné koncertní prostředí Českého Krumlova, je příjemný zážitek téměř zaručen.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!