Další z legendárních happeningů sochaře, malíře a performera Lubo Kristka se uskuteční v Brně

Další z legendárních happeningů sochaře, malíře a performera Lubo Kristka se uskuteční v Brně 

Dějištěm happeningu na pomezí hudby, výtvarného umění a divadla bude tentokrát přímo Kristkův dům v Brně. Během nočního programu inspirovaného mýtem o Sisyfovi vystoupí například členové Teatru Novogo Fronta, baletu a opery Národního divadla v Brně, Filharmonie Brno, divadlo na chůdách, členové a absolventi Janáčkovy akademie múzických umění a mnozí další.

Celá akce vypukne v sobotu 26. 5. 2018 ve 21:15. V happeningu s názvem Sisyfiade aneb Balvan v čase Kristek zpracovává téma dnešní doby a našeho sisyfovského údělu. Uskuteční se při něm i symbolické předání Kristkova domu veřejnosti. Tato budova, kterou Kristek přetvořil v asambláž, zaujímá v autorově výtvarné tvorbě zvláštní místo. Proto se také, spolu se samotným happeningem, stane scenérií pro Kristkovo surreální filmové zpracování Mýtu o Sisyfovi.

Happeningová tvorba Lubo Kristka, který v květnu slaví své pětasedmdesátiny, započala již v 60. letech 20. století v Hustopečích u Brna, kde krátce žil v polorozpadlé mydlárně svých předků. Zde se konaly jeho první experimenty na pomezí hudby, výtvarného umění a divadla. Poté Kristka čekala desetiletí toulek po světě. V roce 1971 založil v německém Landsbergu tradici tzv. Kristkových nočních vernisáží, tedy výtvarně-hudebně-divadelních událostí trvajících vždy pouhou jednu noc. Z těchto vernisáží se vyvinuly dnešní Kristkovy happeningy, které sám nazývá mytologickými krajinami. Ty již mohli spatřit diváci v USA, Kanadě, Itálii, Španělsku, Německu, Rakousku, Turecku, Belgii, Polsku, České republice či na Slovensku.

Lubo Kristek, Mnohostranné vysoké napětí, 1975-6, olej na plátně, CC BY-SA 3.0

Kristkovy asambláže vždy přinášely aktuální a ožehavá témata. Materiálem pro tvorbu mu byly například předměty, které vyvrhlo moře (asambláž Mořský kůň), průmyslový odpad (Na smetišti časů), pasti (Odhlučněná estetika luxusna) či mobilní telefony (Requiem za mobilní telefony). Monumentální asambláž Kristkův dům obrací pozornost na tematiku soukromí a vztah člověka k přírodě - obří ruce, vzpínající se k nebi, chrání živý strom. Přináší také své pojetí sisyfovské tematiky a balvanu, který je přidělen každému. Sisyfos je ztělesněním lidstva, jeho možných pádů, směřování a nadějí.

Rovněž Kristkova sochařská a malířská díla jsou rozeseta po celém světě. V České republice vstoupil do veřejného prostoru zejména svou podyjskou glyptotékou - výtvarně-filozofickou trasou poutních míst s jeho sochami, která prochází Českou republikou, Rakouskem a vrcholí na Slovensku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Lubo Kristek: Dotek dvou pohlaví, 1994, bronz, 2,5 m, foto: Dušan Rouš CC BY-SA 3.0Lubo Kristek, Mnohostranné vysoké napětí, 1975-6, olej na plátně, CC BY-SA 3.0
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kristkův dům

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!