Staroměstská radnice odhaluje krásu a proměny Prahy na unikátních fotografiích

Staroměstská radnice odhaluje krásu a proměny Prahy na unikátních fotografiích 

Až do konce března mají návštěvníci výstavy Praha a její proměny aneb Z Karlína do Podolí jedinečnou příležitost prozkoumat jednotlivé městské části Prahy a jejich proměny očima 51 vystavujících fotografů a fotografek.

Výstava konající se v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice vznikla v rámci cyklu Praha dříve a nyní jako připomenutí fotografické kroniky měnících se částí Prahy, kterou již více než deset let skládají fotografové a fotografky působící při Svazu českých fotografů. Jejich práce též navazuje na fotografie účastníků soutěže Praha fotografická, jejíž kategorie Proměny Prahy se každý rok věnuje právě jedné městské části.

V rámci postupující kroniky města byly dosud zpracovány městské části Karlín, Žižkov, Smíchov, Braník a Podolí, Vršovice, Josefov, Vinohrady a Letná a Bubny. V současné době jsou rozpracovány Střešovice a Hlubočepy. Z jednotlivých workshopů vznikají výstavy, publikace a archiv momentálně čítající přes tisícovku fotografií.

Workshopy, jak je několikaměsíční působení fotografů v dané oblasti nazýváno, prošla již téměř stovka fotografů a mnozí z nich se opakovaně podílejí na zpracování téměř všech zadání. Fotografování městských částí Prahy probíhá pod odborným vedením kunsthistorika a historika architektury Vladimíra Czumala, organizátorkou akcí je předsedkyně Svazu českých fotografů Věra Matějů.  

Současná výstava na Staroměstské radnici je reprezentativním výběrem ze souborů fotografií odrážejících genius loci a proměny jednotlivých městských částí. Současně je jakousi předehrou k výstavě Praha fotografická, která se na Staroměstské radnici bude konat od 6. do 28. dubna 2018.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Staroměstská radnice nabízí i další akce

Místo konání: Staroměstská radnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!