Michelangelo – Výkresy génia

Michelangelo – Výkresy génia 

Ve vídeňské Albertině se koná výstava Michelangelo – Výkresy génia. Výstava probíhá od 8.října a budete ji moci navštívit až do 9.ledna 2011. Michelangelo Buonarroti (1475–1564) je všeobecně znám jako génius s všestranným talentem (kreslíř, malíř, architekt, sochař i vynálezce).

  Tato výstava je především zaměřena na techniku kresby lidského těla a detailní vyobrazení svalů. V tomto oboru byl Michelangelo opravdovým mistrem, takže se nemusíte bát, že by se nebylo na co dívat. Výkresy jsou většinou kresleny černým, červeným nebo hnědým inkoustem, křídou nebo řídkými barvami. Zaujalo mě hlavně pečlivé stínování a jemně vykreslené detaily svalů.

  Výstava byla rozsáhlejší, než jsem vůbec doufala. Kresby byly vypůjčeny snad ze všech koutů světa např: z francouzského Louvru, New Yorku, Londýnu, Florencie. Některé Michelangelovi kresby byly zapůjčeny přímo z „Královské sbírky“ z Winsdoru.

  V rámci výstavy, jsme mohli shlédnout též jiné autory s podobnou technikou (Danielle de Volterra, Giulio Clono).

  V Albertině se Michelangelo presentoval i jako sochař, avšak jen tak lehce. Na výstavě jsou totiž instalovány kopie dvou z jeho soch – Mojžíš a David. Pro mě chyběl třeba velmi známý Laokoon. Objevilo se zde i Michelangelovo nejslavnější dílo – strop Sixtinské kaple. Zklamal mě ale způsob prezentace, protože v Albertině jsou jen promítány záběry této stropní fresky, takže to nemůže oslovit každého, možná jen ty, co se dostanou k obrazovce včas a vydrží dostatečně dlouhou dobu.

  I přesto určitě návštěva stojí za to, čas máte do 9.ledna a otevřeno je denně od 10:00 do 18:00, ve středu je speciální otevírací doba 10:00 – 21:00.

  Vstupné do celé Albertiny činí 9,50€, pro studenty 7€, senioři 8€. Výhodou je, že vstup je zdarma do 19let!

   Vzhůru do renesance !

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!