Stromek, cukroví a Magdaléna. Karlínský koncert Jelenů přesně zapadl do sváteční nálady fanoušků

Stromek, cukroví a Magdaléna. Karlínský koncert Jelenů přesně zapadl do sváteční nálady fanoušků80%

V karlínském Foru museli po nedělním večeru pookřát i největší skeptici roots music a kapely Jelen. Už "jen" šestice muzikantů se totiž s radostí odměňuje za svoje úspěchy na pódiích a rádiových vlnách postupným stoupáním do českých hudebních nebes.

Předvánoční čas měl už tradičně jelení příchuť. Šestice hudebníků pod vedením Jindry Poláka a jejich moderní folk se po roce přesunula pod větší střechu. Není také divu. Od loňské zimy bude jelení stádo o stovky fanoušků bohatší. Ti karlínští kapelu nezklamali stejně jako nikdy předtím. A pražská formace se jim odvděčila našlapaným a perfektně ozvučeným vystoupením, které se postupem času rychle stává nedílnou součástí svátečních obyčejů.

Pokud koncert kapely Jelen pojmeme skutečně v duchu Vánoc, zapadla do něj vkusně i jejich předskokanka Debbi, která si spolupráci s kluky vyzkoušela už na Střeleckém ostrově. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Dortmundu se svými přesnými harmoniemi a sehranou kapelou předznamenala příchod mimořádné show. A to tradičně dobrou, však přesto místy šedivou a dokola omílanou ódou. Skoro by se chtělo říct, že Debbi je v určitých aspektech tak dokonalá a strojově přesná, že až diváka nebaví. Snad by to chtělo víc než jeden hit. Nemá smysl ale být zbytečně přísný, její hudba je kvalitní a zda přiroste k srdci, je v tomto případě názor vkusu a nejde o um interpreta.

Jeleni odstartovali rázným entree, ve kterém si před písní Vlčí srdce pohráli se světly a bubnem. Synchronizace trochu pokulhávala, ale v programu se - první skladbou počínaje - objevovaly prvky, které vystoupení posouvají dál. A to je velmi cenné. Kapela se očividně nechce zacyklit do stereotypu, a i když je její setlist takřka neměnný, obsahuje ony pomyslné třešničky na dortu. Detaily, které fanoušci neznají, a ty koncert zpestří. Šestice hudebníků si například hned ze začátku show dovolí s diváky zpívat a capella jednu z písní. Ví totiž, že publikum není potřeba zvlášť rozehřívat. Na jejich hudbu se chytá okamžitě.

Jelen se metropoli také poprvé ukázal bez svého akordeonisty Janka Kovaříka. Studenta dirigenství poznali muzikanti před natáčením Magdalény a nyní ho, podle vyjádření na svých stránkách, pouštějí do světa s taktovou. Ostatní kolegové ho ale dokázali zručně alternovat a v karlínské hale si adventní veselí užívali naplno - ostatně jak je jejich zvykem. Vůbec nejčastěji se totiž ve spojení s "polákovci" používají výrazy pozitivní, energie, radost, štěstí. Symboly Vánoc v hudebním balení navíc šplhají výš a výš po žebříčku popularity. V září předskakoval Jelen Kryštofům, kteří mají své fanoušky - ale i odpůrce - takřka v každém koutu republiky, a Vánoce ve Foru Karlín se tedy víc než nabízely.

Dárek pod stromeček si ale pochopitelně nedali jen samotní hudebníci, ale dostalo jej především publikum v podobě mixu největších hitů z desek Světlo ve tmě a Vlčí srdce. Skladba Klidná jako voda byla dokonce věnována přímo Polákově dcerce kdesi na balkónku.

O hlasový doprovod se v několika písních starala klasicky Kateřina Marie Tichá. V jejím případě tradice už zřejmě přebila nadstavbu, kterou by měla písním dávat. Místo ní se zpěvačka lehce veze na pozitivní vlně úspěšných hudebníků a sama nemá příliš co nabídnout. Přesto je ale zpěv čistý a neurazí. Konstrast vedle Jelenů je ale příliš viditelný.

Radost ze hry, která z kapely čiší, a bezstarostnost u vystoupení mimo jiné ilustruje, kolik práce a hodin ve zkušebně kvalitní hra stojí. Pánové Jindra Polák, Martin Kasal, Ondřej Málek, Tomáš Málek, Jan-Vojtěch Rek a Saša Smutný zkrátka volí tu správnou cestu. Lidé už nečekají na Magadalénu a na závěrečného Jelena. Tyto hity jsou pro ně naopak zlým znamením, že už je konec.

Na schůdcích za pomyslnými vrcholy tuzemské, případně světové scény následuje další logický krok. Ani O2 Arena nebude Jelenům dost velká. Otázkou ale je, zda nezůstat u komornější atmosféry (navíc ve Foru Karlín s brilantním ozvučením) a experimentovat se setlistem. Protože schopnost měnit se a být zajímavými i pro hudební nadšence v říji zatím nechycené, to je k nezaplacení.

Jedno je však jisté. S rohlíčky, stromkem, Láskou nebeskou a MrazíkemČesko vyhlíží také Jeleny.

Foto: Barbora Bittnerová

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Forum Karlín

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!