Ta přede mnou strčí Dívku ve vlaku do kapsy

Ta přede mnou strčí Dívku ve vlaku do kapsy90%

O britském spisovateli s pseudonymem J. P. Delaney určitě ještě uslyšíte. Letos v tuzemsku vyšel jeho román s názvem Ta přede mnou, který ač navazuje na řadu krimi thrillerů před ním, svým vykreslením protagonistů a uvěřitelností děje z ní vyčnívá.

Britský spisovatel Tony Strong, skrývající se pod pseudonymem J. P. Delaney, je ve své domovině přes dvacet let zavedený a uznávaný autor detektivních thrillerů – zatím jich má na kontě pět. V češtině vyšla pouze jeho nejnovější novela s minimalistickým, prostým názvem Ta přede mnou.

Titul knihy odkazuje na jednu ze dvou protagonistek, Emmu, jejíž příběh se odehrává v minulosti, na rozdíl od druhé hrdinky Jane ze současnosti – její dějová linka se pravidelně střídá s Emminou. Oddělení této dvojice napomáhá i odlišné vyznačení přímé řeči. Zatímco u Jane autor použil klasické uvozovky, u Emmy se musíte soustředit, abyste rozpoznali myšlenky a vypravěče od citací.

V anotaci od nakladatelství Ikar se můžete dočíst, že jde o román „jako dělaný pro všechny fanoušky Dívky ve vlaku či Zmizelé“. Kniha jistě může svým žánrovým zařazením tyto dva bestsellery evokovat, její kvalita se ale více přibližuje Zmizelé. Ta přede mnou i dílo Gillian Flynnové se u postav noří více do hloubky, nemají ploché a prvoplánové hrdinky jako Dívka ve vlaku, ale osoby z masa a kostí s uvěřitelnějším osudem a reálným ženským uvažováním – tomu Delaney rozumí stejně dobře jako král hororu Stephen King.

Pomalejší rozjezd

Ze začátku je děj trochu přitažený za vlasy, kdy obě hrdinky v různých časových rovinách prožívají obdobné věci – jedna z nich má za sebou přepadení, druhá porodila mrtvé dítě. Za svůj nový domov si zvolí neobvyklou stavbu podivínského architekta Edwarda, který obyvatelům svých domů klade zvláštní podmínky. Nesmí třeba do domu instalovat žádnou dekoraci a naopak mají za úkol vyplňovat dotazníky s morálně laděnými otázkami.

Zápletka se rozbíhá zhruba ve třetině více než tří set stránkového díla. Tehdy se provalí několik úmrtí se záhadnými okolnostmi, kterými se zabývá jak uhrančivá a trochu hysterická Emma, kterou oddaně miluje její přítel Simon, kdežto ona touží po dominantním pedantovi Edwardovi, tak i racionálnější Jane, které se přes její milou povahu lepí smůla na paty.

Autor knihy hraje se svými čtenáři až do konce nenudící hru plnou mystifikace a nečekaných dějových zvratů, za níž by se nemusel stydět ani žánrový klasik Ira Levin. Sofistikovaný jazyk doplněný o kunsthistorické a lékařské termíny dodává tomuto skvělému dílu další plusové body, které si zaslouží i za již zmíněné výtečné vykreslení psychologie postav. Teď už chybí jen filmové zpracování, jež momentálně připravuje oscarový režisér snímků Čistá duše nebo Apollo 13 Ron Howard

Foto: knizniklub.cz

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!