Výjimečné hlasy a mnoho pozitivní energie. Amy Macdonald i Newton Faulkner předvedli jeden z nejlepších koncertů tohoto roku

Výjimečné hlasy a mnoho pozitivní energie. Amy Macdonald i Newton Faulkner předvedli jeden z nejlepších koncertů tohoto roku90%

Žádná megalomanská show, žádná pařba pod pódiem, a dokonce ani žádné kostýmy či projekce. I přes jejich absenci byl ale koncert skotské zpěvačky Amy Macdonald jedním z těch nejlepších, které mohli hudební fanoušci v tomto roce v hlavním městě vidět. Hudebnice publikum Lucerna Music Baru totiž oslnila nejen svýma uhrančivýma očima, ale především velkým hudebním talentem a neuvěřitelným charismatem. A pozadu nezůstával ani předskokan Newton Faulkner.

Již před sedmou hodinou večerní se v úterý 21. března začíná před Lucerna Music Barem vytvářet dlouhá řada lidí tak typická pro koncerty, které jsou v tomto hudebním klubu vyprodané. Dveře se ale pro nedočkavce otevírají až v půl osmé. To se již fronta nevejde ani do pasáže, tudíž nedočkaví fanoušci musí přešlapovat venku v jemném dešti. Konečně začínají pořadatelé kontrolovat vstupenky a první návštěvníci se začínají tlačit dovnitř, aby si zabrali to nejlepší místo na předskokana. Amy Macdonald s sebou totiž nedovezla žádného no name zpěváka. 

Již patnáct minut po otevření klubu, zatímco se většina lidí mačká ještě venku ve frontě, vystupuje na kulaté pódium Lucerna Music Baru anglický písničkář Newton Faulkner, sympaťák s úsměvem na rtech, který si publikum okamžitě získává svým skvělým hlasem i bezprostředností. “Já jsem Newton Faulkner a tohle je píseň,” představuje se česky a zahajuje svůj koncertní set, během něhož se prostor pod stagí plný k prasknutí. Britský zpěvák vystupující jen v ponožkách během písní dojímá, v pauzách pak diváky neuvěřitelně baví. “Bude vám vadit, když vám zahraji song, který jsem ještě nedopsal? Je zatím docela krátký,” směje se a s ním i zbytek lidí v sále. 

Svůj koncertní set, během něhož využívá kromě kytary jen perkuse, končí dechberoucím coverem legendární písně Bohemian Rhapsody od Queenů, při němž naskakuje husí kůže. Když se hudebník s publikem loučí, je jasné, že Amy Macdonald si nevybírá předskokana tak, aby pak co nejvíce vynikla. Vyrovnat se výkonu Newtona Faulknera je totiž těžký úkol. A případy, kdy na sebe strhne větší pozornost předskokan než hlavní hvězda, nejsou vůbec neobvyklé. 

To však rozhodně není případ Amy Macdonald! Ta se před natěšenými fanoušky objevuje spolu s devátou hodinou večerní a okamžitě se dává “do práce”. Hned během první písně Under Stars ukazuje kvalitu svého výjimečného hlasu, kterou potvrzuje i v následujících Don`t Tell Me That It`s Over a Spark. Amy zpívá skutečně výborně, obtížné skladby zvládá bez chyb a její hlas lahodí uchu stejně tak, jako oku její příjemný a přirozený projev. I přestože provádí skotská zpěvačka profesionální výkon, její vystoupení není vůbec chladné. Naopak je velmi upřímné a k návštěvníkům vysílá tuny pozitivní energie. 

Publikum si navíc může devětadvacetiletou hudebnici vychutnat v nejrůznějších podobách - během rytmických písní s kapelou, v akustickém kytarovém setu či ve zcela sólových číslech, kdy ji opouští zbytek kapely, aby mohl vyniknout výjimečnost její osoby. V téměř dvouhodinovém setu nechybí kultovní písně, jako jsou Slow It Down, Automatic, Mr Rock & Roll či vůbec nejznámější This Is The Life. během níž radost publika dosahuje naprostého vrcholu. Zpěvačka představuje fanouškům ale i songy z poslední desky Under Stars včetně písně Dream On

Ani Amy Macdonald nepodceňuje komunikaci s publikem. Svěřuje se, že v Praze vystupuje vůbec poprvé a s lehkostí a vtipem reaguje na komentáře od návštěvníků. Nestydí se okřiknout hlučného fanouška, aby držel pusu, a neopomene si rýpnout do záplavy mobilů, které se často na jejích koncertech objevují. Amy dokáže návštěvníky uhranout během chvíle, a to díky svému velkému charismatu, díky němuž nepotřebuje velkou okázalou show. Stačí, když si stoupne s kytarou k mikrofonu, přivře oči, pustí se do zpěvu a člověka okamžitě naladí přesně na tu vlnu, na které by chtěl zůstat alespoň ještě několik dalších hodin po koncertu. Právě díky tomu patří její vystoupení vůbec k tomu nejlepšímu, co letos mohla česká metropole zažít.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Lucerna Music Bar nabízí i další akce

Více o "galerie_Amy Macdonald"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!