Po úspěšném bestselleru Dítě číslo 44 přichází Tom Rob Smith s psychothrillerem Farma

Po úspěšném bestselleru Dítě číslo 44 přichází Tom Rob Smith s psychothrillerem Farma 80%

Že je anglický spisovatel Tom Rob Smith talentovaným spisovatelem, dokázal již ve své prvotině Dítě číslo 44. Kniha se stala světových bestsellerem, byla přeložená do 17 jazyků, a dokonce vznikl na její motivy i stejnojmenný celovečerní film od režiséra Daniela Espinosy. Nyní se dostala do českých knihkupectví jeho nová kniha Farma.

Farma se odklání od historického tématu stalinistického Ruska, kterým okouzlil Tom Rob Smith čtenáře zmiňované knihy Dítě číslo 44. Farma se odehrává v současném Londýně i na švédském venkově. Tam se totiž přestěhují rodiče hlavního hrdiny Daniela, aby začali nový život v matčině rodné zemi. Na odlehlé farmě chtějí v klidu strávit důchod. Daniel, který bydlí v Londýně se svým přítelem, si myslí, že je vše v naprostém pořádku. To se však změní, když mu jednoho dne zavolá vystrašený otec.

Ten Danielovi sdělí, že má jeho matka poslední dobou psychické problémy a že utekla. Ta však mezitím již přiletěla zpět do Londýna, kde právě Daniela vyhledala. Společně odjedou k němu domů, aby mu mohla matka vypovědět svůj těžko uvěřitelný příběh, během kterého se Daniel nemůže rozhodnout, zda matce věřit, nebo jestli jí odvést rovnou do blázince.

Kniha je založená především na retrospektivním vyprávění matky, která je leckdy velmi nekompromisní a má potřebu vypovědět každý malý detail. Farma je ale i přes poměrně dlouhé popisy hodně svižná, čtivá a napínavá. Kapitoly jsou krátké a autor moc dobře ví, jak je zakončit, aby se čtenář od příběhu nemohl jen tak odtrhnout. Před čtenářem se tak postupně začíná rozvíjet rodinný psychothriller, který je nechává v napětí až do posledních stránek.

Příběhu však ubírá jeho sílu absence pozitivních postav. Danielova matka působí spíš jako dokonalá a upjatá ledová královna, sám Daniel se pak chová poměrně jako slaboch, když není schopen rodičům přiznat svou homosexuální orientaci, přičemž za sebe nechává stejně řešit většinu záležitostí právě svého přítele. Ani o zbytku postav člověk neví, co si má myslet. Často se navíc chovají tak, že to působilo jen velmi nepřirozeně a člověk si jen těžko může představit, že by se ve stejné situaci zachoval jako oni.

Nicméně kniha je skutečně zajímavým kouskem, který vás nudit nebude. Závěr je poměrně překvapivý, byť se žádný velký „wau efekt“ nekoná. Farmě by prospěla trochu větší dávka přirozenosti a uvěřitelnosti postav. Vyzdvihnout je ale zapotřebí především talent spisovatele psát skutečně čtivě a zajímavě. Velkým plusem je také originální příběh a způsob jeho vyprávění.

Farma

  • Autor: Tom Rob Smith
  • Originální název: The Farm
  • První celosvětové vydání: 2014
  • Nejnovější české vydání: 2016
  • Nakladatelství: Knižní klub
Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!