Kráva nebeská: humorná povídka, nebo zvířecí volání o pomoc?

Kráva nebeská: humorná povídka, nebo zvířecí volání o pomoc?70%

Kráva nebeská není jen obyčejná kniha, je to titul, díky kterému se už na krávu nikdy nepodíváte tak jako předtím. Možná jste si doteď mysleli, že kráva je obyčejné, prostoduché, celé dny přežvykující zvíře. David Duchovny vás v jeho knižním debutu přesvědčí nejen o opaku této myšlenky, ale také o tom, že i proslulý herec může jednoho dne vydat bestseller. Anebo ne?

David Duchovny je většině z nás znám hlavně jako speciální agent Fox Mulder z ikonického „devadesátkového“ seriálu Akta X. Jeho jméno ve spojení s vtipnou, originální a zajímavou obálkou a tak trochu nezapomenutelným názvem už samo o sobě naláká čtenáře k přečtení, či alespoň otočením se za knihou na pultě v obchodě. Knížku jsem otevírala s jistými pochybnostmi, ale také s nadějí, že se bude jednat o vtipnou, oddechovou literaturu. Tohle se mi částečně splnilo. Jen ten vtip trochu pokulhával, ale možná to bude tím, že mám zkrátka jiný smysl pro humor než krávy.

Elsie je chytrá a vzdělaná kráva, najednou ji všechno dojde, bohužel i to, kam tehdy zmizela její maminka a rozhodne se, že takto skončit určitě nechce.

David Duchovny se v knize stává mluvčím jedné obyčejné krávy Elsie Bovaryové, která žije normální život ve svém stádě. Neustále se opakující činnosti – dojení, pastva, dojení, spánek – ji příliš nevyvádějí z míry, až do jednoho dne. Dne s velkým D. Jednoho večera se totiž Elsie se svou kamarádkou Mallory rozhodne vyjít ven z ohrady, porozhlédnout se po okolí a navštívit býky, po kterých touží Mallory. Zatímco se Mallory předvádí před býky, Elsie zajímají jiná zákoutí světa za ohradou a zatoulá se až k lidskému obydlí. Celá v údivu sleduje rodinu, která sedí před blikající krabicí, kterou Elsie nazve „Bedničkovým bohem“ (myslí tím samozřejmě televizi). Jenže v televizi zrovna běží reportáž z jatek. 

Kráva nebeská

Elsie je chytrá a vzdělaná kráva, najednou jí všechno dojde, bohužel i to, kam tehdy zmizela její maminka a rozhodne se, že takto skončit určitě nechce a plánuje svou cestu do Indie, kde jsou krávy posvátné a nikdo ji jíst nebude! Do své party přibere krocana Karla, který se děsí Dne díkuvzdání a vepře Jerryho, řečeného Šalom, který chce konvertovat k judaismu. Každý z nich má jiný cíl, ale ví, že si dokážou navzájem pomoct, dostat se do svých zemí zaslíbených. Jak jejich cesta pokračuje a zda se opravdu Karel dostane do Turecka, Šalom do Izraele a Elsie do Indie, si už musíte přečíst sami.

Elsie je sice kráva, která se vyzná v popkultuře, má velkou slovní zásobu a snaží se vtipkovat, jenže člověk asi kraví smysl pro humor nechápe.

Kráva nebeská je rozpustilá bajka, pohádka pro dospělé, sen, fantazie a hlavně oddechovka, která se rychle, příjemně čte. Nicméně náročný čtenář bude zřejmě zklamaný. Elsie je sice kráva, která se vyzná v popkultuře, má velkou slovní zásobu a snaží se vtipkovat, jenže člověk asi kraví smysl pro humor nechápe. Smíchy na zemi jsem se neválela, ani záchvaty smíchu mě nepopadaly, prostě je to klasická úsměvná hříčka s fantazií, slovy a zvířaty. 

Překvapí vás, jak dokáže být kráva natolik vzdělaná a rozumná, možná se s některými názory jistě ztotožníte. Já bych však volila více vtipkování, méně ponaučování. Neustálé negativní agitování mi narušovalo čtenářský zážitek. Jenže Elsie si zkrátka s námi nebere servítky. Vyladila bych také zpracování příběh - neustálé odbíhání Elsie od tématu, hovory s redaktorkou nebo přímo se čtenářem, které mohli působit autenticky, ale já jim prostě nevěřila a akorát to byla brzda v ději - asi si prostě nedokážu představit, že si povídám s krávou.

Krávu nebeskou musíte zkrátka brát jako pohádku. Neřešit, jak je možné, že kráva chodí po dvou a že krocan používá mobilní telefon. Pokud máte rádi bláznivé pohádky, budete nadšení. Pokud jste vegetariáni, milovníci zvířat či poselství budete nadšení. Myslí, že kniha rozhodně nikoho neurazí. Autor do příběhu Elsie vtiskl poselství a nabádá čtenáře, aby zapřemýšlel nad osudy zvířat. Ten, kdo tuhle přidanou hodnotu nebude přehlížet, si z knihy odnese více než jen humorný příběh o zvířecí trojici utíkající před jejím osudem. Hlavně se už nikdy nebudete na krávy koukat stejně jako dříve. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!