Skleněná těla: Mrazivý thriller o sebevraždách, hudbě a umění

Skleněná těla: Mrazivý thriller o sebevraždách, hudbě a umění 80%

Autoři bestselleru Vraní dívka, kteří vystupují pod jménem Erik Axl Sund, publikovali další temný severský thriller. Nese název Skleněná těla a je prvním románem série Melancholie, na jejímž pokračování autoři momentálně pracují. Nabízí dynamický příběh, který čtenáře okamžitě upoutá a jen tak nepustí.

Ve Švédsku dochází k neobvykle vysokému nárůstu sebevražd mladých lidí. Ti si berou život leckdy velmi šokujícím způsobem a pojí je vždy stejná věc. Policisté u mrtvých nachází walkmany se starými kazetami, na nichž se nachází prapodivné nahrávky neznámého autora. K případu je povolaný stockholmský detektiv Jens Hurtig, který se snaží zjistit, kdo je autorem děsivých skladeb a proč si během nich berou lidé život. Do toho začne docházet i k několika brutálním vraždám, které se začínají se sebevraždami až nebezpečně protínat.

Přestože se z popisu knihy může zdát, že půjde o další severskou detektivku, není tomu tak. Hlavní postavou knížky je sice právě detektiv Hurtig, jeho příběh se však v knize protíná s jinými úhly pohledů. Více než na průběh vyšetřování je důraz kladen především na nitro a motivace dalších osob, který s případem nějakým způsobem souvisí. Proto je také celý příběh složen vlastně z několika různých dějových linek, kdy každou z nich sleduje čtenář z pohledu jiné osoby. Kapitoly jsou tak poměrně krátké, což činí příběh velmi dynamickým.

U Skleněných těl se jen těžko budete nudit, protože každá stránka je přímo nabytá novými informacemi. Příběh není založen jen na prostých černobílých hrdinech a zároveň přináší poměrně překvapivé závěry. Autoři si však dávají velmi záležet i na tom, aby nechávali v průběhu ne příliš rozsáhlé knihy dostatek indícií, podle kterých může pozorný čtenář odhalit hledanou osobu ještě před jejím definitivním objevení.

Pod pseudonymem Erik Axl Sund se skrývá švédské autorské duo Jerker Eriksson a Hakan Axlander Sundquist. Druhý jmenovaný je hudebník, zvukař i výtvarník. Jerken působil mimo jiné i jako producent Hakanovy elektropunkové skupiny i love you baby!. Kromě toho pracoval i jako knihovník ve vězení. Čtenáře zaujali hned svou prvotinou – trilogií Slabost Victorie Bergmanové.

Do knihy Skleněná těla se promítají všechny profese, kterým se autoři věnují. Zásadní úlohu zde hraje hudba a umění. Jedna z hrdinek pracuje jako knihovnice. Právě využití motivů, které jsou autorům velmi známé, dělá z knihy originální počin, ze kterého vás možná trochu zamrazí. Příběh totiž není vůbec žádné sci-fi. 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!