Objev roku Slza: Lpíme na detailech, které by pro jiné mohly být zbytečné

Objev roku Slza: Lpíme na detailech, které by pro jiné mohly být zbytečné 

Kapela Slza, kterou tvoří zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Budil, má za sebou velmi úspěšný rok. Dokazuje to nejen jejich nejnovější deska Katarze a obrovská obliba u českého publika, ale také ocenění za Objev roku v anketě Český slavík. Zajímá vás, co Slza aktuálně chystá, na co je nejvíce pyšná a jaké je jejich debutové album? Potom čtěte dál!

Před pár dny jste vydali své debutové album Katarze. Čím může Vaše přítomné i budoucí fanoušky překvapit?

Petr: Na desce jsme pracovali dva roky a je na ní deset původních skladeb. V každé z nich si procházíme nějakým očištěním, katarzí. Ta je tedy pojítkem celé desky, proto jsme ji tak i pojmenovali.

Lukáš: Naše tvorba stojí na třech pilířích – jsou to melodické písničky, české texty a zvuk a produkce, která vychází z moderních trendů současné popové scény ve světě. Toto platí pro každou písničku na desce.

Na jaké písně jste nejvíce pyšní?

Lukáš: My již od založení Slzy klademe velký důraz na kvalitu repertoáru. Je pro nás důležité tvořit silné melodické písničky s kvalitními českými texty. Nechtěli jsme mít na desce jeden, dva singly, jak bývá zvykem – chtěli jsme natočit vyrovnanou desku s deseti hity, žádnou vatu. I proto je těžké zmínit jen některé z nich. Pokud bych měl vybrat jedinou, tak je to asi písnička V dešti zášti – díky spojení velmi emotivních slok a úderného a silného refrénu.

Petr: Pro mě to je písnička Pouta, která vznikla náhodou, asi týden před odevzdáním desky.

Kdo se na albu a písních kromě vás podílel? Skládáte si písně sami?

Lukáš: Autorem hudby jsem já spolu s producentem Daliborem Cidlinským Jr., dvorním textařem Slzy je Ondřej Ládek.

Petr: Dalibor měl na starosti také mix a točil piano, klávesy a synths, programming. Lukáš točil kytary, baskytary potom Jenda Cidlinský a já samozřejmě zpěv. O mastering desky se postaral Ecson Waldes.

Lukáš: Byť se jedná o progresivní popové album, celé je točené s živými muzikanty a je to pro nás velmi důležité i na koncertech. Byť se na nich snažíme zachovat zvuk, který znají posluchači z nahrávky, fungujeme jako živá kapela a na koncertech s námi vystupují další muzikanti.

V pondělí 16. listopadu jste také odstartovali sérii autogramiád právě k nové desce. Na co vše se mohou návštěvníci těchto autogramiád těšit?

Lukáš: Na začátku vždy odehrajeme malý akustický koncert, po kterém následuje autogramiáda, kde každému cd podepíšeme. S fanoušky jsme během vystoupení i při autogramiádě v bezprostředním kontaktu a vždy zde panuje nezapomenutelná atmosféra.

Petr: Aktuálně nás čekají autogramiády ve Zlíně, Olomouci a Liberci. Bližší informace je možné najít na našem Facebooku.

Chystáte k nové desce i koncertní šňůru?

Teď jsou aktuální již zmíněné autogramiády, od jara potom chystáme sérii samostatných koncertů a po ní festivalová hraní. Vystoupení nás čeká opravdu hodně a moc se těšíme, až celou desku Katarze představíme naživo!

Během uplynulého roku jste se stali z téměř neznámého dua novou hvězdou české hudební scény. Jak Vás tento rok změnil?

Lukáš: Určitě je člověk jistější v tom, co dělá, je ale velmi důležité uvědomovat si, že sláva a popularita je relativní. Přistupujeme k ní s pokorou a jsme nohama na zemi.

Petr: Samozřejmě je hezké, když jdeme po ulici a lidé se s námi chtějí vyfotit, popovídat si s námi. Uvědomujeme si ale, že i když se dnes daří, zítra tomu tak být nemusí.

Co pokládáte za hlavní milníky ve Vaší dosavadní kariéře?

Lukáš: Celý uplynulý rok byl pro nás jedním velkým milníkem. Ať už je to úspěch našich singlů, fantastické přijetí na koncertech, vydání a následné ohlasy desky Katarze, i mnoho ocenění v hudebních anketách.

Petr: Největší radost nám ale dělají naši fanoušci. Těší nás, s jakým nadšením naši tvorbu přijímají a máme z toho velikou radost.

Co myslíte, že je hlavní důvod Vaší strmě stoupající obliby?

Lukáš: Je těžké mluvit takto o sobě. Na čem si již od založení zakládáme, jsou silné melodické písničky s kvalitními českými texty. Lpíme na detailech, které by pro jiné mohly být zbytečné, ale pro nás mají smysl. 

Petr: Ne každý si také uvědomuje, jak důležitý je vztah s fanoušky – oni jsou ti, pro koho hudbu děláme, oni rozhodují o úspěchu či neúspěchu. Velmi si jich vážíme a trávíme s nimi mnoho času – na autogramiádách po koncertech, při každodenním kontaktu na sociálních sítích.

Co má Slza v plánu na příští rok?

Lukáš: Připravujeme nové singly z desky Katarze a samozřejmě koncerty – to je naše priorita na příští rok.

Jaké sny byste si chtěli v hudební branži ještě splnit?

Petr: Máme za sebou neuvěřitelný rok, kdy se nám splnilo snad vše, co jsme si kdy přáli. Děláme hudbu, která posluchače oslovuje a baví – co víc si přát. :)

Aktuální termíny autorgramiád: 

  • 9. 12. - Zlín /OC Zlaté jablko/, start: 16:00
  • 10. 12. - Olomouc /Bontonland, Galerie Šantovka/, start: 16:00
  • 14. 12. - Liberec /Bontonland/, start: 15:00

 

Foto: Tomáš Nosil a Universal Music 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Objev roku Slza: Lpíme na detailech, které by pro jiné mohly být zbytečnéObjev roku Slza: Lpíme na detailech, které by pro jiné mohly být zbytečné
 

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!