Přelomové Norské dřevo od Haruki Murakamiho vyšlo v novém vydání

Přelomové Norské dřevo od Haruki Murakamiho vyšlo v novém vydání 70%

Japonský spisovatel Haruki Murakami na sebe naposledy upozornil nejnovější knihou Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování. V souvislosti s úspěchem této knihy se rozhodlo vydavatelství Euromedia Group vydat nové vydání páté nejstarší knihy od tohoto autora Norské dřevo. To se dostalo dokonce do seznamu literatury k maturitě na středních školách.

Pátá kniha Haruki Murakamiho Norské dřevo (v originále Noruwei no Mori) byla poprvé celosvětově vydána již v roce 1987. Právě toto dílo proslavilo japonského spisovatele i v USA a množství jeho fanoušků se začalo počítat v milionech. Přestože za knihu nezískal Haruki Murakami žádné literární ocenění, jako tomu bylo u děl dřívějších, překonávala všechny dosavadní rekordy. V Japonsku se prodalo přes čtyři miliony výtisků. Podobný úspěch pak zaznamenávaly i jeho další počiny.

A o čem Norské dřevo, které se dokonce dostalo do seznamu literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka na některých středních školách, vypráví?  Vypravěčem svého příběhu se stává student Tóru Watanabe, který čtenářovi popisuje svá mladá léta, kdy nastoupil na vysokou školu a musel se umět postarat sám o sebe. Hlavní tematickou linkou se stává jeho vztah s krásnou Naoko, která však kvůli duševním problémům odjíždí do psychiatrické léčebny, kde jí také Tóru několikrát navštíví.

Kniha ale není pouze obyčejným milostným příběhem. Jedná se o niterní zpověď mladého člověka, kterému vstupují do života důležití lidé, aby vzápětí opět odešli. Kniha představuje čtenáři množství vedlejších postav, jejich příhody i životní příběhy. Obsahuje mnoho příběhu, které člověka přinutí zamyslet se nad svým vlastním životem. Jak je u Haruki Murakamiho již zvykem, velmi důležitým motivem knihy je hudba, vždyť i název Norské dřevo je odvozen od písně skupiny Beatles Norwegian Wood, kterou temné Naoko hrávala v psychiatrické léčebně její spolubydlící na kytaru.

Kniha přináší spousty otázek, ne na všechny však dostane čtenář odpověď. A to je možná jedno z jejích největších kouzel. Vždyť i my nezískáme vždy odpovědi na události a otázky, které nějakým způsobem ovlivní či ovlivňují náš život. Kniha ale určitě není pro všechny. Pokud čekáte od příběhu akci, napětí a drama, Norské dřevo vás pravděpodobně příliš neosloví. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!