Jak mohou člověku změnit život darované housle, ukazuje Zahrada v měsíčním svitu

Jak mohou člověku změnit život darované housle, ukazuje Zahrada v měsíčním svitu   

Německá spisovatelka Corina Bomann vydala v tomto roce svoji druhou knihu. Po Motýlím ostrově, který vyšel minulý rok, se na pulty knihkupectví dostala Zahrada v měsíčním svitu. Napínavý a zajímavý příběh, ve kterém hrají hlavní roli cenné housle, přenese čtenáře hned do dvou dobových linek a do tří měst, ve kterých se děj odehrává.

Hned na začátku nás kniha Zahrada v měsíčním svitu zavede do Londýna roku 1920, kde se významná a talentovaná hudebnice Helen Carterová setkává s neznámou ženou. Z tohoto setkání je Helen velmi otřesena a závěr prologu pak naznačuje tragický vývoj postavy. Od první kapitoly se však pozornost přesouvá k hlavní hrdince Lilly, vdově vlastnící antikvariát, která se stále nedokázala vypořádat se smrtí svého manžela. Zlomem v jejím životě je ale návštěva neznámého muže, který Lilly předá cenné housle i s notovým zápisem a beze slova vysvětlení zmizí. Nakonec se antikvářka vydává za svojí nejlepší přítelkyní Ellen do Londýna, kde začne pátrat po původu vzácného nástroje, který jí nakonec změní život.

Celá kniha je psána ve dvou dobových linkách, které se vzájemně protínají. Jeden děj líčí život významných houslistek Rosy Gallwayové a Helen Carterové v letech 1902 až 1920. Druhá dějová linka se pak odehrává roku 2011 hned ve třech městech – Berlíně, Londýně a indonéském Padangu. Právě v tomto roce se pouští do pátrání původu houslí Lilly a její přátelé. Zdánlivě nesouvisející vyprávění se postupem času začíná protínat a ukazovat, co hlavní postavy knihy spojuje a jak spolu oba děje souvisí. Závěr pak přináší překvapivé rozuzlení, i když zdaleka neodpovídá na všechny otázky, které kniha přináší.

Kniha je velmi čtivá a zajímavá, dokáže čtenáře vtáhnout a nepustit, dokud nenajde odpovědi na ty nejdůležitější otázky. Nejprve se člověk dozvídá příběhy, které spolu na první pohled nesouvisí, což může zpočátku působit trochu zmatečně. Například význam Helen Carterové, která se objevuje hned v prologu knihy, je pochopen až v polovině příběhu, kdy jsou postupně objasňovány jednotlivé souvislosti. Zahrada v měsíčním svitu je příjemný, nenáročný a zajímavý román, který určitě neurazí a zpříjemní hodiny, které nad knihou strávíte. Lehce detektivní linka pak zaručuje napínavý příběh, od kterého se nebudete chtít odtrhnout.

Knihu Zahrada v měsíčním svitu vydalo pro české čtenáře v roce 2015 nakladatelství Knižní klub. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!