Černobílý svět: příběh o změně, která začala šeptandou a stala se senzací

Černobílý svět: příběh o změně, která začala šeptandou a stala se senzací90%

S knihou Černobílý svět se vracíme do nedávné minulosti USA. Do doby, kdy byl celý prostor rozdělený na dvě nestejně velké poloviny – WHITE and COLORED (bílé a barevné). Do doby, se kterou zatřásl Martin Luther King, který neztrácel své sny a bojoval proti rasové segregaci. V každé učebnici dějepisu mu je věnováno pár řádků. Jeho příběh je nám dobře známý, ale jak si žili ti, kteří neměli skoro žádná práva, a navíc o nich přetrvával názor, že nejsou lidmi? Kniha přináší pohled z druhé strany - ze světa černých hospodyň žijících s bílými paničkami. Pohled do černobílého světa.

Fiktivní příběh se odehrává v 60. letech minulého století, přesněji kolem roku 1962 - 1963. Spojené státy americké jsou rozvolňovány květinovou vlnou hippies a škrceny rasovou segregací. Vláda začíná věřit ve smysl války ve Vietnamu, kdežto Marilyn Monroe ten životní podle oficiálních zdrojů samovolně zahodila. Lee Harvey Oswald zapříčiní smrt 35. prezidenta USA J. F. Kennedyho, z Alcatrazu se stává lákadlo pro turisty, zavádí se novota poštovního směrovacího čísla, i přes neoteplující se Studenou válku končí program Mercury…

Snad celé USA si paradoxně hýčká své pokrytectví, a tak ani jedno městečko ve státě Mississipi není výjimkou. Jackson je plný paniček, které se liší pouze jménem. Hilly Holbrooková nebo Elizabeth Leefoltová si žijí svůj předem naplánovaný život. V do detailu vypiplaných šatech, domcích, rodinách a vztazích si hrají na okaté a povrchní štěstí. Stereotypy jsou jejich sponkami držící účes. Jsou členky ženské ligy, které pořádají sbírky na pomoc africkým dětem, ale pro své služebnictvo nehnou ani prstem.

Do jejich řad se vrátí Skeeter, která se díky zkušenostem z vysoké školy na žití v Jacksonu dívá svýma přivřenýma očima. Černé hospodyně jsou brány jako samozřejmost, ale slečna Skeeter jim projevuje úctu a respekt. Kvůli pracovním okolnostem z redakce se jim naučí naslouchat. Stane se strůjcem nebezpečné myšlenky. Chce o nich napsat knihu.

Kathryn Stockettová napsala román čtivě a jednoduše z pohledů tří žen - Skeeter, Minny, Aibileen. Všechny vyprávějí o stejných událostech ve stejném čase a na stejných místech, každá ovšem přidá své osobní pohledy a vylíčí příběhy, které se staly pouze jim. Příběh do sebe zapadá a šikovně se zaplétá.

Skeeter přináší pohled ze strany mladých dívek, kterým je neustále vtloukáno do hlavy, že si musí co nejdříve najít manžela a usadit se ve svém vlastním domku a žít spokojeně až do smrti. Ovšem její ambicióznosti to nestačí, chce být spisovatelka a něco dosáhnout.

Minny a Aibileen líčí příběhy ze strany obyčejných hospodyň. Celý život se točí kolem bílých lidí, převážně kolem výchovy dětí, úklidu a vaření. Ve vyprávění se nezapomenou zmínit o svých rodinných problémech, špatném společenském postavení a snahou přežít. Občas nadávají a chtěly by své možnosti změnit, ale neexistuje příležitost... nebo už snad s paní Skeeter přišla?

„Paní Skeeter se mě vyptává, jestli nechci všechno změnit, jako by změnit Jackson v Mississipi bylo stejný jako vyměnit žárovku,“ říká Aibileen.

Z knihy získáte pocit jistého soucitu, protože se jedná o výpovědi utlačovaných lidí kvůli rasové nesnášenlivosti. Zároveň z ní cítíte strach, sílu, odhodlání a porážky. V knize jsou popsány společenské události, krvavé a nelítostné zacházení s černochy nebo výčet pravidel, které musí dodržovat. Jediná věc, která celkovému dobrému dojmu ubližuje, je skutečnost, že byla napsána v roce 2009. Hrdinství ztrácí na síle, když víte, že autorka psala o nebezpečné době z bezpečí vlastního rodinného krbu o několik desítek let později. Ovšem i přes tyto skutečnosti kniha zní jako reálná výzva. Ukazuje zárodek myšlenek, které se snaží převracet stereotypy…

…a kdo by nebyl zvědavý, jak to doopravdy bylo s paní Hilly a koláčem od Minny?

(STOCKETT, Kathryn. Černobílý svět. Vydání třetí. Praha: Knižní klub, 2015, 405 stran. ISBN 978-80-242-4866-0.)

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!