První (a zřejmě poslední) ročník Kovadlina Czech Festu skončil fiaskem

První (a zřejmě poslední) ročník Kovadlina Czech Festu skončil fiaskem30%

Olomoucký Kovadlina Czech Fest se před zahájením prvního ročníku prezentoval jako třídenní open air plný dobré muziky, především pak té rockové, punkové a metalové, kterou měly zahrát známé kapely české scény. Vše ale bylo trochu jinak...

Téměř třicet interpretů během tří dnů v pěkném prostředí olomoucké Korunní pevnůstky? Pořadatelé prvního ročníku Kovadlina Czech Festu se velké výzvy nebáli a pro milovníky tvrdší muziky si nachystali nabitý program. Je třeba říct, že ceny vstupenek (od 350 do 650 korun na celý festival) vzhledem k velkému počtu kapel nebyly nikterak závratné.

O to větší (a nemilé) překvapení přišlo hned první den. Že ve čtvrteční poledne nepařily u pódia na první bandy stovky fanoušků, se dalo pochopit. Nicméně situace se k lepšímu neměnila ani vpodvečer, kdy člověk očekával, že na Znouzectnost, Traktor či Buty o několik desítek lidí více přece jen dorazí. Opak byl pravdou, Korunní pevnůstka se plnila šnečím tempem, každý příchozí jedinec si musel připadat jako hvězda. Přesto je třeba ocenit kapely. Vtipné narážky na skromné publikum si neodpustily, odehrály však svůj standard a potěšily alespoň pár návštěvníků. Ostravská kapela Buty sice nezahrála hity jako František či Tata, i tak se ale Pastrňák a spol. dočkal potlesku zúčastněných.

Zlatým hřebem večera měl být zpěvák Michal Hrůza se svou kapelou. Ten se sice žánrově (podobně jako Buty) od ostatních "tvrdších" partiček trochu vymyká, přesto byli lidé zvědaví, v jaké formě rodák z Turnova dorazí, zvlášť když před pár dny sklidil obrovské ovace na Colours of Ostrava. Třiačtyřicetiletý sympaťák předvedl skvělé vystoupení, kterému přihlíželo zhruba 150 spokojených posluchačů. Ti možná chtěli po závěrečném koncertu ještě zůstat v areálu a popíjet pivo, prázdné lavice a atmosféra, která by se hodila spíše do divadla, však odrazovala. Nespokojení byli také stánkaři, kteří si stěžovali na malé tržby, které nepokryly ani výdaje.

Velké naděje byly vkládány do druhého dne - pátku - a kapel jako Apple Juice, Plexis, Root nebo Visací zámek. Příchozích však nepřibylo, stany ve "městečku" se daly napočítat na prstech jedné ruky a na pevnůstce panovala hustá atmosféra, která by se dala krájet. Bylo totiž jasné, že festival skončí diváckým propadákem. Legendární Visáči však situaci odlehčovali a předvedli solidní show, při kterém si zhruba dvacítka punkáčů konečně zapogovala.

Poslední den Kovadliny sliboval například Viléma Čoka, N.V.Ú či Kreyson. Hrstka návštěvníků si však oblíbené skupiny neposlechla. Důvod? Před vstupem na Korunní pevnůstku visel papír, který oznamoval, že se sobotní produkce kvůli malému zájmu ruší (viz foto). Na webových stránkách či facebookové stránce/události ani zmínka. 

To hodně rozčarovalo ty věrné, kteří dorazili. "Podle mě by dneska došlo nejvíc lidí. Chápu, že kvůli tak malému fesťáku si lidi nebrali dovču na ty dva předchozí dny, spíš to měli udělat celé přes víkend," komentovala situaci na místě třiadvacetilerá rockerka Dominika. Na rozdíl od jiných však ještě v rámci možností dopadla dobře. "Jsme z Olomouce, ale potkali jsme pár lidí, kteří kvůli dnešnímu programu dojeli z poměrně velké dálky a až na místě se dozvěděli, že se to nekoná. Organizátoři mohli dát aspoň na Facebook omluvu, doteď tam nic není," dodala.

Sobota tedy bohužel celý dojem z Kovadlina Czech Festu zkazila. O tom, do jaké míry může pořadatel za nízký počet návštěvníků, můžeme jen spekulovat, nicméně všechny vystupující kapely odehrály profesionální výkon, a tak je škoda, že se program třetího dne, který sliboval také zajímavá jména, neodehrál. 

A když už byl zrušen, mělo se o tom lépe informovat. Škoda, třeba příště. Vlastně ne, žádné další příště po letošním ročníku už asi nebude...

Názor informuji.cz: 30%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Korunní pevnůstka nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!