Vědět, či nevědět? Kniha Budoucnost mysli vás unese na nové vlně do sci-fi reality

Vědět, či nevědět? Kniha Budoucnost mysli vás unese na nové vlně do sci-fi reality100%

Publikace BUDOUCNOSTi žongluje s vesmírem MYSLI vědeckými poznatky z říše sci-fi. Známý vědec a profesor teoretické fyziky Michio Kaku odkrývá tajemství mozku velmi čtivou a populární formou z oblasti telekineze, čtení myšlenek nebo jejich stahování přes Internet, nahrávání dovedností jako ve filmu Matrix anebo sílu myšlenek ve stylu "brain-net". Budoucnost bez limitů? Kniha pro každou mysl uchvátí a ukáže mnoho technokouzel, v nichž již žijeme. Chcete se dozvědět, jak aktivovat svého Avatara?

Fascinující hra na Newtonovo jablko a gravitaci

Knihu o nejnovějších možnostech technologií vydalo nakladatelství Albatrosmedia v edici Bizbooks v březnu letošního roku. Stále se však lze spolehnout na fakt, že se jedná o žhavou novinku, kterou jen tak snadno podobná četba nepřekoná. Na třistadevadesátidvou stranách se postupně odhaluje magie koktejlů z filmů jako Matrix, Atlas mraků, častokrát říznuté Minority report anebo snímkem Muži v černém. Kaku ukazuje nejen skutečnost, v níž již žijeme, tedy na pomezí nového věku, ale předně vysvětluje velmi napínavým způsobem, co nás čeká v blízké budoucnosti vzhledem k plamennému vývoji nových technologií. Autor poznatky empaticky rozdělil do tří částí: historie studia mozku, na nové technologie a alternativní formy vědomí, kde zmíní i mimozemšťany.

Pohyby podél zakřivení časoprostoru 

Pro čtenáře, kteří se zajímají o principy robotismu a jejich spojení s lidskou tkání, odposlechy myšlenek anebo třeba i herní konzole a jejich neustálé vylepšování, by tato nádherně vázaná kniha v pevných deskách (volba formátu, kvalitního papíru i typografické úpravy obálky obstojně koresponduje s vynikajícím obsahem) měla patřit mezi základní výbavu ke všem ostatním návodům, jak si zahrát na realizaci snů tvůrců science fiction. Analýza mozku a změněné stavy vědomí či mysl mimozemšťanů, v komparaci s myslí jako čirou energií, vytváří podivuhodný svět Avatarů, jenžto se nám zhmotňují před očima. Hraniční žánr? Možná ne.

"Vědomí je proces vytváření modelu světa pomocí mnoha zpětnovazebných smyček v různých parametrech (např. v teplotě, prostoru, čase a ve vztahu k ostatním) za účelem dosažení nějakého cíle (např. najít partnera, potravu, úkryt)."

Lidé jsou jiní než hmyzí společenství a proto také jinak komunikují. Přesto existuje šance, že se za několik let podaří vyvinout dokonalý přístroj ke čtení myšlenek a nejen to, monitorující všechny verze lidských scénářů, které si člověk v danou chvíli představí. V této souvislosti nadbíhá dotaz, jak pozměnit autorský zákon? Fenomenální tým vědců v agentuře DARPA, o níž většina lidí však nikdy neslyšela, se zabývá technologiemi na nejvyšším stupni vývoje za účelem zkvalitnění armádního vybavení a vojenských operací, z nichž se některé nakonec zužitkovali pro veřejnost jako např. Internet, GPS, atd. DARPA se také pokouší o vytvoření co nejlepších a neprospěšnějších prototypů humanoidních robotů či skeletů a kybernetických protetik pro zkvalitnění života jedinců s neuromotorickým poškozením CNS. Ale i pro nápravu míchy po úrazu. Atp.

Další stupeň lidské evoluce aneb splynutí myslí

Samozřejmě všechny užitečné vynálezy lze nějak zneužít.

"Bude mít vláda v budoucnosti právo číst lidem myšlenky bez jejich souhlasu? A jestli ano, budou se moct použít u soudu?"

"Spoléhat na vládu, že ochrání vaše soukromí, je jako požádat šmíráka, aby vám namontoval žaluzie." 

"Dnešní detektory lži využívající MRI (magnetická rezonance pozn. redakce) technologii měří jen zvýšenou mozkovou aktivitu. Proto je důležité si uvědomit, že spáchání trestného činu a pomýšlení na něj jsou dvě různé věci." (Vzpomínáte na začátek sci-fi Minority report v hl. roli s Tomem Cruisem?) Vlády a korporace mezitím možná budou muset vynalézt nové způsoby, jak zabránit mentální špionáži."

Michio také odvážně tvrdí, že brzy budeme mít telekinezi. Zde se už nepohybuje v pouhém kdyby a fantazírování o možnostech, až se technologie stanou sofistikovanější. Pomocí drobného čipu, zvaného Braingate se propojí kabely s počítačem. Úspěšný pokus o propojení lidského mozku, který na dálku ovládl pohyb jiného člověka, se již uskutečnil.

"Vytvoření brain-netu by mohlo mít dopad i na multimiliardový zábavní průmysl. Přes mezimozkovou komunikaci by se mohly dát posílat nejen zážitky z fyzických činností, ale i emoce."

Pro koho může být budoucnost (nebezpečná)?

"Kromě střílení z virtuálních zbraní umí EEG čelenka i zjišťovat, jestli klesá vaše soustředění. Na společnost NeuroSky se obracejí i firmy, které se obávají o zdraví zaměstnanců, jež mohou ztrácet pozornost při obsluze nebezpečného stroje nebo usnout za volantem..."

"V Japonsku si tento headset právě získává oblibu jako technický výstřelek mezi návštěvníky večírků. Když si jej nasadíte na hlavu, snímače EEG vypadají jako kočičí uši. Při plné pozornosti se uši náhle zvednou, a když ztratíte pozornost, rychle povadnou. Na večírcích tak lidé mohou dát najevo svůj romantický zájem pouhým pomyšlením, takže snadno poznáte, jestli na někoho děláte dojem, nebo ne."

Co je stárnutí, inteligence anebo nesmrtelnost? Proč a co vyvolává duševní onemocnění? Existují skutečně nanoboti nebo jen ve fantazii? A jak se rozřeší téma energie? Na mnoho otázek naleznete v knize odpovědi. A i kdyby ne, tuto příručku budoucího věku si rozhodně přečtěte. Určitě neprohloupíte. Naopak, dozvíte se dost možná netušené. Zůstává jen otázka, zda vědět či nevědět?! Nejspíš jedna z mála knih, s níž byste se na pustém ostrově nenudili.

V době létajících dronů, armády "jídlonošek" a hraček na mazání vzpomínek se taková příručka může hodit do každé domácnosti jako nedocenitelné know how. Svou odbornost již tento spoluzakladatel strunové teorie předvedl především v několika uznávaných knihách o vědě, mezi něž patří např. Hyperprostor, Dále než Einstein, Fyzika nemožného a Fyzika budoucnosti. Připravuje rovněž příspěvky pro televizní stanici CBS.

 

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!