155 receptů gurmánské živé stravy. Kuchařka, vybírající to nejlepší

155 receptů gurmánské živé stravy. Kuchařka, vybírající to nejlepší 

Recepty jsou skvělé. Málo textu, hodně obrázků. Přesně tak, jak to v reálu je. Málo práce, hodně muziky. No jasně, ono totiž většina jídel (bez namáčení ingrediencí) trvá asi tak deset minut. Dezerty jsou náročnější, ale ty ovšem stojí za to. To už je vysoká škola pro chuťové pohárky. Autoři jim věnovali celý závěrečný díl v knize a je to opravdu třešnička na dortu.

Kniha receptů, které určitě dostála svému názvu – jsou gurmánské. Jsou lahodné a nesmírně inspirující. Možná se dokonce oběma autorům této knihy podařilo probudit ve čtenáři nejen zájem si tato jídla uvařit, ale dokonce také vymyslet si nová. Ta svá. Při čtení na vás dýchne pocit, že to určitě musíte zkusit, protože ty jemné a zcela přirozené chutě jsou něčím, co jsme se už skoro odnaučili.

Určitě se mi moc líbí stručné shrnutí základních potravin pro raw food. Nepražené kakao, kešu oříšky, různá koření, dobré tipy na rostlinné mléko, základ k pomazánkám, krémům, taková úžasná první abeceda k přípravě jídla. Navíc se tu seznámíme s kuchyňskými pomocníky, mixéry, sušičky ovoce. Sortiment je to velmi široký, ale mnohé můžeme doma zvládnout i s běžnými pomocníky.

Myslím, že právě smoothie pro svou jednoduchost a vysokou výživnost a na druhé straně tyto dezerty jsou tím, co má šanci okouzlit každého, i toho, kdo není „raw“. Smoothie je totiž velice jednoduchým nápojem-pokrmem, při jehož pravidelné konzumaci ucítíte rozdíl ve fungování svého těla lepším směrem, bez přehánění – za několik dnů. A dezerty z tepelně nezpracovaných surovin jsou jednoduše delikatesní a jen máloco jiného se jim umí vyrovnat.

Šikovná kuchařinka mnohé vykouká nejen z textu, ale i z obrázků - dobré tipy na servírování jídel, na další a další kombinace. Oceňuji třeba i prostor, který tu autoři věnovali staré zapomenuté zelenině našich babiček - kadeřávku. Sami si ho na své zahrádce ve velkém pěstují a jak vidno, receptů (včetně výborných chipsů) tu je velmi mnoho.  Inspirace tu je celý kopec a často vychází z tradičních stravovacích zvyklostí, takže klidně se i s touto knihou můžete dát na cestu „náhražek.“

Dáte si klidně syrovou variantu kávičky, polévky, čokoládových bonbonů, zmrzliny, pomazánky, špagety, lasagne, saláty, wrapy, karbanátky, kečupy, hořčice a byla bych tady ještě asi dlouho… A i když někdo třeba toto nahrazování neuznává – protože k čemu pak živá strava, že – je to báječné dobrodružství třeba jen proto, že si člověk může říct: „No tak toto chutná lépe vařené, toto chutná lépe v syrové podobě.“

A už jen tento přístup je prostě gurmánský.  Na léto se tato kniha neuvěřitelně hodí, protože obsahuje třeba jen mnoho nápadů na zmrzliny a vůbec, lehké stravování tohoto typu je pro léto jako stvořené. Je dostatek kvalitních surovin a příprava těchto jídel je rychlá. Z knihy jsem ale měla poněkud rozporuplné pocity.

Na jedné straně obrovské nadšení a víra, že to je pro lidské tělo určitě dobré, na straně druhé zoufalství z toho, jak opravdu kvalitní suroviny pro syrovou stravu jsou špatně dostupné. Jak člověk zamořil ten základ, který mu příroda dala jako zdroj energie. Jak jsme znehodnotili potravu sami pro sebe…

Mělo by takovýchto knih být více, nejen proto, že třeba z této si vezmete mnoho receptů pro sebe i tehdy, nejste-li vitariáni, ale i proto, aby si člověk lépe a lépe uvědomoval skutečnou hodnotu potravin. S každým dalším receptem, s každým dalším obrázkem, na který se v této knize díváte, máte pocit, že pronikáte do tajů toho, co vaše tělo skutečně potřebuje a co by mu dělalo opravdu dobře.

O autorech:

Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

155 receptů gurmánské živé stravy. Kuchařka, vybírající to nejlepší155 receptů gurmánské živé stravy. Kuchařka, vybírající to nejlepší
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!