Frejovy Biologické hodiny jako tajemství zdraví a dlouhověkosti?

Frejovy Biologické hodiny jako tajemství zdraví a dlouhověkosti? 

MUDr. David Frej napsal knihu Biologické hodiny s cílem zaměřit se nejen na orgánové hodiny podle východní medicíny, kterou studoval, ale i na celkově pojaté zdraví člověka. Čas kolem nás, den a noc, roční období nás ovlivňují od samého základu a tato kniha velice přesně popisuje individualitu každého člověka i přirozené rytmy, které máme prostě každý.

Celostní pohled z hlediska biologických hodin je velmi zajímavý a i když si třeba nezapamatujete úplně všechno, některé poznatky mně v hlavě zůstaly. Mám ke knize i několik výhrad, ale přesto je to jedna z nejpoutavějších knih o zdraví, které jsem četla.

K autorovi by se snad každý čtenář šel léčit. S důvěrou. S důvěrou, že on je tím, kdo by byl nejraději, kdyby se mu platilo za zdravé pacienty, nikoliv za nemocné. Že bude mít osobní zájem na tom, aby jeho pacient byl zdravý. Jeho zvídavá povaha je něčím, co mne u těchto lidí naplňuje nadějí, že jednou bude zdravotnictví vypadat jinak.

Sovy a skřivani – asi největší téma knihy

Některé jeho poznatky jsou obecně známé, jiné pro mne byly zcela logické a jiné třeba i úsměvné. Třeba když autor doporučuje „sovám“ chodit do práce později, aby byly vyspané. Nebo pokus s kávou před spaním, pak by se sovám mělo lépe vstávat. Jeho rady jsou tím, co mne někdy s úsměvem či trpkým pousmáním zvedalo ze židle, ale na druhou stranu, každý jsme jiný, máme jiný životní styl, jiný organismus. Své si tady nakonec najde každý. Časovým posunům a spánku, rytmu těch 24 hodin se tady věnuje asi nejvíce. Kniha je velmi pečlivě zpracovaná a její část, která je takovým domácím lékařem pro nejrůznější neduhy vážnější i méně vážné, je výborně a přehledně zpracovaná.

Vždy můžeme po této knize sáhnout a vyzkoušet rady z nejjednodušších – ty, které se týkají sladění těla tím nejpřirozenějším způsobem.

Nad touto knihou jsem si uvědomovala hlouběji a zoufaleji fakt, že jsme si přivodili zcela nepřirozený způsob života a nemůže za to pouze umělé osvětlení. Z pohledu vesmíru a rytmu, který je v lidském bytí a historii pevně dán, se řítíme do obrovského průšvihu.

Vadí mi zoufalost…

Vlastně jsem přemýšlela, co mi na knize nejvíc vadí. Rady typu „ať sovy chodí do práce později dle své přirozenosti, ať muži provozují sex ráno, když mají přirozeně nejvyšší hodnotu testosteronu v těle…“ A pak mi došlo, že jsou to rady, které jsou přirozené – ale pro naši civilizovanou společnost neuskutečnitelné. Nebo s obtížemi. V celé té konzumní společnosti je vše nastaveno na zisk, drancování a maximální využití lidských zdrojů. Nejsme roboti… A právě takovéto knihy jsou velmi burcující a doufám, že si ji připomene i velká spousta lékařů.

Toto téma je spojené i s léčivy, léčením a indikací léků, s přirozeným rytmem těla. A tak mi na knize vadí ta zoufalost, že „lidé tohle nevidí!!!“ Vždyť autor má pravdu, proč se neustále znásilňujeme, musíme žít mimo přirozenost…? Proč?

A tak radím, pokud vás bude tato kniha chvílemi iritovat, zkuste se nadechnout a říci si: Proč mě štve právě tato věta? Bude to zajímavá odpověď, ve které pravděpodobně naleznete pravou příčinu svých vlastních potíží a nesnází.

Je to kniha, která probouzí zvědavost, přibližuje zcela přirozené lidské rytmy (často se odvolává i na prameny a chytré knihy našich předků) a uznává, že bez změny životního stylu prostě zdraví nebudeme.

MUDr. David Frej

Po ukončení studia lékařské fakulty v Praze pracoval několik let jako internista. Přírodní medicínu (ayurvédu) studoval v Albuquerque v Novém Mexiku (USA), v Rakousku a indické Puně. Ve své praxi spojil západní a východní medicínu, zabývá se léčbou nemocí, obezity, výživou, detoxikací a regenerací organismu. Ve svém centru se věnuje konzultacím, ozdravným pobytům a seminářům. Pravidelně publikuje v časopisu REGENERACE a pořádá přednášky o výživě a přírodní medicíně. Založil mezinárodní centrum vzdělávání v oblasti Ájurvédy, výživy a alternativní medicíny ADVANA.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!