Muzikál Dracula slaví 20. narozeniny. Přináší staronové obsazení i živou hudbu

Muzikál Dracula slaví 20. narozeniny. Přináší staronové obsazení i živou hudbu 100%

Když měl muzikál Dracula 13. října 1995 v pražském Kongresovém centru svoji premiéru, všem bylo jasné, že se zrodila legenda. Od té doby uběhlo již dvacet let a několik dalších nastudování. To aktuální se koná v Hudebním divadle Karlín. Přináší staronové obsazení a doprovod živého orchestru, který muzikálový zážitek posouvá zase o level výš.

Karlínské nastudování Draculy slibovalo co nejpůvodnější obsazení a vůbec poprvé také doprovod živého orchestru. Hlavní role se opět zhostil Daniel Hůlka, kterého právě role transylvánského vládce vynesla do hudebních výšin. Vedle něj pak z původní sestavy vystupuje také Leona Machálková, Tomáš Trapl, Richard Genzer či Martin Pošta. Magda Malá byla nakonec z obsazení vyřazena. Stejně tak na původně slibovaného Jiřího Korna byste se těšili marně. Slavnostní premiéry proběhly hned dvě. První ve čtvrtek 5. března. Druhá, u které jsem nechyběla ani já, o den později.

Již před sedmou hodinou večerní bylo hlediště plné návštěvníků, kteří netrpělivě očekávali první tóny. Konečně přišel čas a živý orchestr začal hrát úvodní píseň. A mé srdce se na chvíli zastavilo. Slyšet známé melodie v podání orchestru je několikanásobně silnější zážitek než je poslouchat pouze ze záznamu. Živá hudba je dle mého názoru největším plusem karlínského nastudování. Pak se konečně zvedla opona a na pódiu se začal odehrávat děj, který jistě není nutný představovat. Kdo by neznal příběh o krutém vládci Transylvánie?

V roli Draculy se tentokrát představil Marian Vojtko, jehož mohou vídat milovníci muzikálů také v roli Fantoma opery. Původní zklamání, že jsem se nedočkala Daniela Hůlky, vystřídalo nadšení. Vojtko na pódiu působil velmi suverénně a všechny přítomné dokázal během chvilky přesvědčit o svých pěveckých i hereckých kvalitách. Po jeho boku se v roli jeho lásky Adriany a Sandry objevila mladá Kamila Nývltová, jejíž výkon byl také perfektní. Navíc spolu s Draculou výborně ladili. Jediným, kdo mě zpočátku příliš nepřesvědčil, byla Leona Machálková v roli Loraine. Přestože jsem z jejích prvních výstupů měla smíšený pocit, během písně „Jsi můj pán“ odvedla skvělý výkon, který ji nastartoval do zbytku představení, během něhož předváděla výborné výkony. A to i včetně herectví, jež jí bývá někdy vyčítáno.

Tuto trojku pak doplnil skvělý Tomáš Trapl, který je v trojroli šaška, sluhy a doktora prostě bezchybný. Svoji zásluhu na celkovém dojmu z  představení má také trojice nymf v podání Hanky Křížkové, Renaty Drössler a Sylvy Schneiderové. A aby té chvály nebylo málo, je nutné zmínit také výborné výkony Iva Hrbáče v roli kněze a Petra Strenáčika v roli Stevena. Za zmínku stojí také scéna, která nebyla zbytečně přeplácaná. Velmi oceňuji, že si realizační tým nezlehčil práci kýčovitými projekcemi, které mnohdy vystoupení spíše kazí.

Dracula i po dvaceti letech dokazuje, že je vrcholným dílem českého muzikálu, které se nepodařilo ještě nikomu překonat. Hudba Karla Svobody a libreto Zdeňka Borovce a Richarda Hese dojímají stále další a další diváky, kteří se na představení často vrací. Dokazuje to také obrovský zájem o lístky, který Hudební divadlo Karlín při spuštění předprodeje zaznamenalo. I já bych se do hlediště hned vrátila. 

fotozdroj: facebook.com/musical.cz

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!