Caroline Coxová: Boty – kniha jako stvořená pro milovníky bot a historie

Caroline Coxová: Boty – kniha jako stvořená pro milovníky bot a historie80%

Kniha, která nás provede dlouhou historií bot od samých počátků dějin až do současnosti. Dostaneme přehled o nejvýznamnějších designérech v tomto odvětví módy. Čtivý text je obohacen o širokou škálu fotografií, na nichž jsou zachyceny i takové modely, jaké obouvala například samotná Marilyn Monroe nebo Audrey Hepburn.

Autorkou této knihy je Caroline Coxová, která přednáší na University of the Arts London a vydala již řadu titulů z oblasti módy. Ve Velké Británii byla kniha Boty vydána v roce 2012 a českého překladu se dočkala až letos. Je orientována výhradně na boty, ať na světoznámé ikony, tak i na extravagantní kousky, na které se dá narazit většinou jen na přehlídkových molech. Kniha je chronologicky uspořádána od samotných počátků obuvi až po rok 1978.

Zjistíme původ každého typu obuvi, což mnohé z nás rozhodně překvapí, jelikož historie sahá daleko do minulosti. Například žabky se nosily již kolem roku 1500 před naším letopočtem a dodnes se jedná o oblíbenou letní obuv na celém světě. Prohlédneme si práci těch nejúspěšnějších návrhářů, kterými jsou například David Evins, Salvatore Ferragmo nebo Christian Louboutin. Autorka popisuje jejich průkopnickou práci a veškerý text je samozřejmě doprovázen mnoha autentickými fotografiemi a obrazy. Většinu z nich poskytli návrháři ze svých archívů.

Někteří své pokrývce nohou nepřikládají příliš velký význam, ale pro mnohé se boty staly posedlostí. Zpěvačka Cheryl Cole má podle knihy 2000 párů bot, které si hromadí po celém domě. Jednou z největších „sběratelek“ bot je první dáma Filipín Imelda Marcos, u které se údajně po útěku do exilu našlo 3000 párů bot. Pro většinu z nás asi nepředstavitelné množství. Takové a mnohé další zajímavé a překvapující informace najdeme uvnitř.

Knihu bych doporučila především všem módním nadšencům a milovníkům bot. Nicméně obsah knihy může být obohacující pro každého z nás, jelikož boty jsou nedílnou součástí našeho každodenního oblékání a jen těžko bychom se bez nich obešli.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!