Pohádkový životopis Václava Havla vychází v rozšířeném a revidovaném vydání

Pohádkový životopis Václava Havla vychází v rozšířeném a revidovaném vydání 70%

Eda Kriseová napsala roku 1991 první životopis Václava Havla. Dramatika, esejisty, vedoucí postavy Sametové revoluce, posledního československého prezidenta a prvního prezidenta České republiky. Především ale vytvořila knihu o svém kamarádovi a velké osobnosti, se kterou sdílela několik let osudy i přátelství.

Přestože kniha vyšla poprvé již roku 1991, nyní vydává nakladatelství Práh její rozšířené a revidované vydání. Kniha byla doplněna o 64 stran unikátních fotografií, na kterých můžeme pozorovat život Václava Havla od jeho dětství až po úmrtí v roce 2011. Ztráta revolučních ideálů a hodnot donutila pak spisovatelku k poslední kapitole Od utopie k realitě, která zakončuje nové vydání knihy. Jelikož původní životopis končil nástupem Václava Havla na „prezidentský trůn“, doplňuje poslední část knihy informace o prvních letech prezidenta na Hradě.

Tato kniha je pohledem autorky na můj život a práci. Je to její pohled a já těžko mohu posoudit, do jaké míry je výstižný. Mohu jen doufat, že čtenářům přiblíží nejen mne, ale skrze mne i naší zemi.“ Václav Havel  

Nově přidaná kapitola knihy také obsahuje jakousi obhajobu autorky před přísnými kritikami, které jí vyčítají, že nenapsala životopis, ale pohádku. Životopis je skutečně plný kladných hrdinů, pozitivní chvály a obdivu. O Václavu Havlovi se dozvídáme z citací od jeho přátel a kamarádů, pohled protivníků chybí. „Byla jsem obviněna, že jsem napsala hagiografii (legendu – poznámka redakce), že jsem naivní a plná obdivu,“ vysvětluje Eda Kriseová v knize, „Ano, byla jsem a jsem plná obdivu, nepotřebuji všechno rozkládat a analyzovat. Můj portrét Václava Havla ocenily stovky čtenářů, kteří se radovali, že mravně zubožený národ vygeneroval takového člověka.

Autorka se skutečně hned od začátku knihy netají, že chtěla vytvořit životopis kladného hrdiny. Chtěla dát lidem příklad a idol, ke kterému by mohli vzhlížet. Vždyť Václav Havel je snad posledním politikem, který získal uznání i v zahraničí a který chtěl Českou republiku skutečně změnit k lepšímu. Nehledě na to, že se to nepovedlo. Kniha začíná od úplného dětství, kdy popisuje nejen život malého Václava, ale také osudy jeho rodičů a prarodičů. Úsměvné historky střídá ztráta rodiny, která po nástupu komunismu začne přicházet o svůj majetek. Životopis sleduje psaní prvních Havlových divadelních her, jeho protesty proti komunistickému režimu i několik pobytů ve vězení. Kniha zachycuje vzpomínky Havlových přátel a současníků. 

Životopis skutečně působí jako pohádka s kladným hrdinou, který se nakonec přes překážky dostane k vysněnému cíli. Kniha je velmi čtivá, plná historek a zajímavých výňatků z dopisů či článků a esejí. Nejedná se o klasický životopis obsahující chronologický popis života. Chvíli vypráví o jednom, pak přeskočí k něčemu jinému. Přináší zajímavá fakta i cenné výpovědi a vzpomínky. A tím je právě kniha jiná. Přináší nejen informace o životě Václava Havla, ale skrze něj také svědectví o tehdejší době i o jiných lidech. 

Foto: ceskatelevize.cz

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!