Odsun!!! představuje poněkud rozpačitý příspěvek ke kontroverznímu tématu

Odsun!!! představuje poněkud rozpačitý příspěvek ke kontroverznímu tématu60%

Vysídlení sudetských Němců po 2. světové válce napsalo temnou, nesmazatelnou a dosud ne zcela vyřešenou kaňku na stránky české historie. Svým příspěvkem do choulostivé diskuze vstoupilo také Národní divadlo moravskoslezské, které minulý týden uvedlo premiéru inscenace Odsun!!!.

A jedná se o příspěvek skutečně osobitý. Originální je už způsob, jakým tvůrčí tým s tématem zachází. Na kontroverzní odsun německého obyvatelstva nepohlíží jako na izolovanou událost, ale naopak jej vsazuje do širšího a obecnějšího rámce a vyhledává styčné plochy a paralely se současností. Ty se pak snaží prezentovat na osudech dvou časem oddělených rodin, obývajících totožný domek v pohraničí.

Pochmurné životní zápolení německé rodiny, která po válce v zájmu dosažení pochybného štěstí jiných upadá u svých předchozích přátel a sousedů do nemilosti, nemá se situací současné české rodiny na první pohled příliš společného. Ale zdání klame. K nekompromisnímu, byť třeba jen metaforickému odsouvání, totiž dochází - vinou nezaměstnanosti, nezájmu blízkých a dalších faktorů - i v dnešní demokratické společnosti.

Po formální stránce je slibný koncept zpracován na výbornou. Spojení jednotlivých střípků působí uceleně a konzistentně, přechody mezi časem oddělenými výjevy jsou i díky zdařilému využití jevištní točny svižné a plynulé. K podobně přirozené konjunkci však bohužel nedochází v případě samotného myšlenkového základu. Uvedené vyvěrá i z kvalitativní nevyrovnanosti obou příběhů - historická část tne do živého, přináší čirou dramatickou sílu a emoce, což jsou zároveň atributy, kterých se druhé příběhové linii nedostává.

Naopak se objevuje škrobená strojenost; inscenace dává až příliš hlasitě a násilně najevo, co se snaží říct, aniž by nechávala větší interpretační prostor pro diváka samotného. A nejvíce ve zmíněném ohledu trpí právě jevištně ztvárněná současnost, která padá za oběť okázalé demonstraci třecích ploch mezi dvojicí příběhů. Ohromná škoda, neboť potenciál tu je, jen je srážen přítomností prvoplánových banalit - příkladem budiž zbytečná a do očí bijící berlička v podobě hrozícího přesídlení rodiny z důvodu možného prolomení uhelných limitů.

V konečném důsledku Odsun!!! představuje ambiciózní pokus o neotřelý přístup k nesnadnému tématu a zároveň inscenaci, kterou i přes vyřčené výtky nelze označit za špatnou - na to obsahuje až příliš silných momentů a hereckých výkonů, jimž vévodí David Viktora, Robert Finta a David Jirman. Přesto se nelze zbavit dojmu, že jsme se mohli dočkat něčeho daleko většího.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Radovan ŠťastnýFoto: Radovan ŠťastnýFoto: Radovan Šťastný
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!