Taková nenormální Addamsova rodina

Taková nenormální Addamsova rodina80%

Morticia, Gomez, Fester, Wednesday, Pugsley, také bábi s poněkud frankensteinovským sluhou - všichni, jak je známe z filmu. K nim ale navíc ještě Lucas, Alice a Mal. Kdo znáte a zbožňujete oba díly zfilmovaného komiksu The Addams Family, dál raději ani nečtěte.

Pokud totiž čekáte své oblíbené ponuré filmové postavy, budete zklamáni. Jestliže jste filmem neposkvrněni, báječně si muzikál užijete.

Hudební divadlo Karlín - v jehož produkci měl nyní muzikál premiéru - se pustilo do velmi odvážného pokusu a představuje Addamsovy z jiného úhlu, než jsme na ně zvyklí. Celá rodina je vystavena nestandardní situaci. Ve filmu už jsme zažili, že se bláznivě zamiloval strýček Fester. Nyní je to ale Wednesday, tedy pardon - Středa, protože tvůrci si bůhvíproč mysleli, že ty dva vtípky na jméno Středa stály za překlad do češtiny. Přitom i český dabing filmu si zachoval dekórum a jméno nepřekládal. Někdo v příběhu bojuje za lásku, někdo proti ní. A o tom to celé je: o lásce, sentimentu, vzpomínkách, boji za ideály a rodinnou pohodu. I o tom být "úplně normální".

Z Wednesday vyrostla mladá žena chtivá sňatku s pohledným Lucasem, kterého sotva poznala. Srší štěstím, usmívá se a je zamilovaná. No, prostě typická Wednesday (sarkasmus). Za pochvalu ovšem stojí herecký výkon mladé herečky, která se role zhostila s nadšením a vervou pravé profesionálky. Mám teď na mysli sotva patnáctiletou Veroniku Mertovou.

Výkony ostatních aktérů nezůstavají pozadu. Lucie Bílá v roli Morticie je neodolatelná i přesto, že Morticia se v jejím podání usmívá. V mladém Pugsleym je mnoho hereckého potenciálu. Věřím, že o všech třech chlapcích, kteří roli alternují, ještě jednou pořádně uslyšíme. Jiří Korn byl a je znám svým pohybovým nadáním, sice nám ho moc nepředvedl, ale s Lucií Bílou ztvárnili krásnou dvojici. Trochu mu scházela i addamsovská španělská energičnost a vášnivost, ona typická Gomezova jiskra v oku. Morticie a Gomez i na prknech divadla vypadali báječně, ale opět - kdo zná ty filmové, ví, že vztah mezi nimi je opravdu elektrizující a má velký erotický náboj. Ten se v divadelním podání poněkud utápí v rodinných starostech o osud Wednesday.

V úvodu byla zmíněna jména tří nových postav: Lucas, Alice a Mal. Lucas je Wednesdayin nápadník a Alice s Malem jsou jeho rodiče. Typičtí nudní archetypální manželé ve středním věku. On je suchý úředník, ona vzorná ženuška, která ráda improvizovaně skládá básně. Morticiina reakce: "Proboha, už jste s tim někde byla?" je naprosto výstižná. Střet Addamsových s rodiči Lucase vyústí ve večer plný zvratů a trapných situací, kdy se Addamsovi snaží na přání Wednesday působit jako úplně normální rodinka.

Jak už bylo řečeno: pokud se oprostíte od vzpomínek na film, muzikál si užijete. Krásné jsou kostýmy, scéna, světelné efekty i kouzelnické triky. Příběh lásky vítězící nad intrikami se zalíbí i malým divákům, takže se nebojte vzít s sebou i menší děti plné ideálů. Na premiéře jich bylo dost a vypadaly spokojeně. Dámy mohou zavzpomínat na to, že byly v mládí také bláznivé a impulzivní, jako je muzikálová Wednesday, adolescentní děvčata se zakoukají do mladého Lucase a pánové jistě ocení krásné nohy tanečnic a ještě krásnější figuru Lucky Bílé.

Víc o muzikálu prozrazovat nebudu, vyrazte do Hudebního divadla Karlín v Praze a vytvořte si na netradiční zpracování Addamsových vlastní názor. 

A spoiler nakonec: kdo (především z řad žen) máte rádi Gomezovo oslovení Morticie "Cara mia!", tak vám garantuji, že nezazní ani jednou.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!