Upíři od Fukudy se vrací

Upíři od Fukudy se vrací80%

Pokračování trilogie od Andrewa Fukudy spatřilo světlo světa. Tentokrát nese název Kořist a opět vyšlo u nakladatelství Fragment.

Příběhy o upírech odjakživa přitahují čtenáře knih i diváky filmů. Lákají je svou temnotou, bojem dobra se zlem a třeba i lehkým erotickým nádechem. Někdy by se člověk téměř chtěl nechat vysát od upírky, že? No, to už trochu odbíhám. V současné době již nemají upírské storky tolik pozornosti a některé lidi dokonce přímo odpuzují. Přesto se občas najde literární či filmový kousek, který zaujme svou originalitou i dějem. Tentokrát se jedná o knihu Kořist, kterou napsal Andrew Fukuda. Ten se narodil na Manhattanu a vyrůstal v Hongkongu. Napůl Číňan, napůl Japonec se stal díky prvotině z této trilogie spisovatelem na plný úvazek.

A nyní již k ději jeho aktuální novinky. Rozhodně si přečtěte první díl, protože bez něj budete ihned lehce ztraceni. Kořist totiž navazuje přesně tam, kde předchozí kniha skončila. Gen a jeho lidští kamarádi utíkají před krvelačnými lovci – upíry. Chtějí se dostat do vytoužené krajiny, kde by nalezli svobodu bez zabijáckých bestií. Při útěku se dostanou až do vzdálené vesnice, která je naprosto ideální pro život. Mají tu hromady jídla a nejsou tu upíři. Bohužel vše není tak, jak to na první pohled vypadá. Bezpečí je pouze relativní a jejich nový svět je možná stejně špatný jako ten předešlý. Důvěřovat mohou pouze sami sobě. Jsou stále děti, přesto se musejí chovat jako dospělí. Vzájemné city je navíc mohou dostat do velikých potíží.

I tentokrát se setkáváme s hlavními hrdiny v podobě Gena, Sisy, Epapa a dalších společníků. Ihned na začátku je nalézáme při zběsilém útěku před upíry. Protože se jedná o pokračování, není potřeba zbytečného vysvětlování. Téměř po celou dobu příběhu střídá jedna akce druhou bez zbytečného okecávání. Celá upírská existence a její fungování na planetě zemi byla důkladně popsána v jedničce, nyní se již autor soustředí na rozvinutí děje, což knize velice přidává na čtivosti.

Ještě se letmo vrátím k hlavní myšlence celé trilogie. Svět je zamořen upírskou nemocí, kterou přežilo pouze několik lidí. Ti se musejí schovávat a přizpůsobovat, aby nebyli sežráni od krvelačných bestií. Opravdu velice zajímavý nápad. Gen a jeho kamarádi jsou tentokrát na útěku a následně v pro ně neznámé vesnici. Tím se zcela mění děj a musejí si rychle utřídit myšlenky okolo svého budoucího působení ve svém životě.

Mezi několik hlavních bodů příběhu patří zejména neustálý útěk před upíry do země zaslíbené a později i zjištění, že existuje lék na proměnu. Ten u sebe má mít právě Gen. Ale bohužel o něm zhola nic neví. I tyto důležité dějové linky vytvářejí z obyčejného upírského románu naprosto úžasnou jízdu. Neustále nutí čtenáře přemýšlet, jak všechny věci do sebe zapadají. A rozhodně budete několikrát překvapeni nečekaným zvratem.

Nemusíte se ani bát, že byste přišli o nezbytnou romantickou vložku. Gen neustále myslí na Záři, kterou musel zanechat v upírském doupěti. Zároveň se do něj zamilovala Sisi, a její city jsou rovněž opětované. Prostě v tom má chlapec lehce zmatek. Ale nebojte se! Neznamená to, že by se jednalo o nějakou červenou knihovnu. Toto láskyplné drama je jen doplňkem celého děje a perfektně je do něj vloženo. V tak temném a depresivním prostředí plném násilí stejně na romantické chvilky není příliš místa.

Kořist je opravdu zajímavý román, který přináší další důležité poznatky do celé trilogie. Ta si rozhodně zaslouží pozornost čtenářů. Udivuje svými originálními nápady a nespoutanou akcí. Přestože je určena především pro mladší ročníky (Young Adults), tentokrát nabízí i přesah do daleko dospělejších žánrů. Jeho postapokalyptická vize vás nenechá usnout. Mohli byste se totiž probudit do úplně jiného světa.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!