Seznamte se s fotbalovou legendou Pepi Bicanem

Seznamte se s fotbalovou legendou Pepi Bicanem90%

Přečtěte si příběh jednoho z nejlepších českých i světových fotbalistů – Pepiho Bicana. Nakladatelství Malý princ přináší knihu o tomto bohémovi, kterou napsal Zdeněk Pavlis.

Od narození slavného útočníka Slavie uběhlo již více než sto let. Josef Bican se narodil roku 1913 ve Vídni a jeho život byl ovlivněn válkami i následným příchodem komunismu. Odmalička ho uchvacoval fotbal. Tuto vášeň získal po svém otcovi, rovněž výborném hráči. Díky tomuto sportu snil o lepších zítřcích, získal si velikou prestiž a zároveň se mu nakonec stal i osudným.

Kniha Zdeňka Pavlise přibližuje Pepiho nejen jako slavného sportovce, ale i zajímavého člověka. Je napsána ich formou, proto si získává ještě osobitější nádech. Příběh začíná již v dětství a sleduje první kroky mladého fotbalisty za budoucí slávou. Stejně jako ostatní začínal nejdříve na ulici, kde hrál fotbal s kamarády. Jednoho dne si ho všiml tehdejší slavný hráč Roman Schramseis, který ho přivádí do Rapidu Vídeň. Ihned na začátku kariéry začíná střílet neskutečné množství gólů.

Samozřejmě, že tehdy byla jiná doba. Přesto by dnešní kluby mohly tehdejšímu zaměstnavateli Pepiho Bicana závidět. Jevil se téměř jako nepřekonatelný stroj na góly. Údajně jich za celou kariéru stihl dát 5000. Což vypadá opravdu neskutečně. V Rapidu se postupem času vypracoval a dostal se i do rakouské reprezentace. Autor knihy líčí všechny jeho tehdejší zážitky okolo fotbalu i jeho zázemí. Jedná se o zajímavý pohled do tehdejší doby.

O něco později se po dlouhých tahanicích dostává Pepi Bican do Slavie a zde začíná svůj nový osobní i fotbalový život. A my Češi jsme opravdu rádi, že se dostal právě k nám. Kniha nás postupně seznamuje i s mnoha dalšími zajímavostmi. Například za druhé světové války se ho nacisté snažili přetáhnout do německé reprezentace. On však odmítl, protože nyní už byl Čechem. Samozřejmě ho to mohlo stát i život. Ale naštěstí vše dobře dopadlo.

Po druhé světové válce přichází nejméně pěkné období. Ze začátku to sice vypadá na zvrat k lepšímu, Pepiho dokonce lákají i do zahraničí. Nakonec zůstává u nás, a to se mu stává osudným. Postupně se stává jedním z nepřátel komunismu, a ten mu bere jeho celoživotní vášeň – fotbal. Po odchodu ze Slavie to zkouší ještě v několika klubech, ale režim mu nedovolí pokračovat. Jediným zaměstnáním, které získává, je kopání na stavbě.

Právě popis tohoto období patří mezi nejzajímavější, i když zároveň nejsmutnější. Jedná se o poměrně nedávnou minulost, proto si jistě mnoho lidí stále pamatuje minulý režim. Pepi Bican hodně doplatil na svou slávu a v knize si o tom můžete přečíst podrobné svědectví. Zároveň tato doba přináší i neštěstí do jeho oblíbené Slavie. Na místě stadionu se staví Stalinův pomník. A bývalý slavný klub se hroutí do krize, ze které po mnoho let nevystoupí.

Tato publikace o Josefu Bicanovi není jen jeho životopisem. Díky ní můžete nakouknout do fotbalového zázemí několika dob. První republika, druhá světová válka i komunismus - to vše nabízelo svá specifika a díky tomuto příběhu se jim lehce dostanete na kloub. Zároveň vám tato kniha otevře pohled do duše slavného fotbalisty, který byl jedním z nejlepších útočníků všech dob.

Rozhodně ji nemůže doporučit sparťanům. Už její obálka je velice slávisticky zaměřená, a proto by v jejich rukách asi nevypadala dobře. Přesto si jistě najde mnoho čtenářů, kteří se touží dozvědět více o historii fotbalu. Na závěr knihy si můžete prohlédnout několik fotografií. Ilustrace se zároveň objevují napříč celou knihou. Chcete opravdu dobrý dárek pro vašeho sešívaného kamaráda? Už nemusíte dále hledat!

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!